Förebyggande och tillitsskapande – i Europas minst religiösa och mest mångreligiösa land

Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder och sedan en tid också ett av Europas mest mångreligiösa länder. Det ställer svenska myndigheter och kommuner inför stora utmaningar, men också nya möjligheter. De demografiska förändringar Sverige har genomgått innebär inte minst växande kunskaps- och samverkansbehov.

Vårens Umebråforum kommer att fokusera på det mångreligiösa Sverige och om vad som behövs för att skapa ett effektivt brottsförebyggande arbete och syftet är att skapa en handgriplig uppstart av tillitsskapande och brottsförebyggande samverkan mellan de lokala trossamfunden och kommunen.

Umebrå forum

Tisdag 13 maj 2025, klockan 08.30–12.00 på hotell Scandic Plaza, Storgatan 40, Umeå.

Vi bjuder på fika. Kaffe finns från 08.00. Välkommen!

Halvdagskonferens

Dagen utgår från IMS modell Tillit och trygghet i lokalsamhället som bygger på empirisk forskning om vilka omständigheter som skapar bäst förutsättningar för att hantera tillitskriser och förebygga brottslighet på lokal nivå. Fokus kommer inte att ligga på det religiösa innehållet utan utgår ifrån en pragmatisk hållning med betoning på sociala aspekter. Under dagen varvar vi föreläsningar med dialog. Vi delar erfarenheter och utforska samarbetsytor med inspel från föreläsarna Simon Sorgenfrei och David Thurfjäll.

Till forumet bjuds både offentliga och ideella aktörer in. Gemensamt är att de deltar eller är intresserade av brotts- och drogförebyggande arbete på något sätt. Vi ser gärna en bredd av organisationer där några arbetar övergripande medan andra är verksamma lokalt i olika delar av Umeå kommun.

 

Anmälan

Begränsat antal platser. Umebrå forum kan bli fullbokat snabbt, så anmäl dig redan nu! Kan du inte nyttja din bokade plats går det bra att överlåta den till en kollega.

Sista anmälningsdag måndag 5 maj. Umebrå forum är kostnadsfritt.

Föreläsare

Simon Sorgenfrei är professor i religionsvetenskap och föreståndare för IMS. Han är en av Sveriges ledande forskare om islam och muslimer i Sverige. Simon Sorgenfreis forskning har huvudsakligen behandlat samtida och historisk islam och flera av hans projekt har rört religion och migration. Ett flertal studier har behandlat islams etablering och organisation i Sverige. Sorgenfrei har också skrivit om andra religiösa minoriteter från Mellanöstern och deras etablering i Sverige under senare decennier.

Simon har omfattande erfarenhet av undervisning och fortbildning om islam och det mångreligiösa samhället samt om frågor som rör religion och migration. Han har hållit utbildningar för kommuner, myndigheter och organisationer runt om i landet.

David Thurfjell är professor i religionsvetenskap och forskningsledare vid IMS. Han en av Sveriges ledande forskare om religion och sekularisering i Sverige. David Thurfjell har i sin forskning intresserat sig dels för islam – både som svensk minoritetsreligion och som majoritetsreligion och politisk ideologi i Mellanöstern – dels för sekularisering inom den svenska majoritetskulturen. Thurfjell har i sin forskning belyst dessa grupper från en rad olika historiska och samhällsvetenskapliga perspektiv. Han har också skrivit om religion bland romer. För närvarande leder han ett projekt om sekularisering bland svenskar med muslimsk familjebakgrund.

David har stor erfarenhet av undervisning och fortbildning om religion och sekularisering i Sverige. Han anlitas regelbundet som föreläsare av olika organisationer och myndigheter och har bland annat fortbildat personal inom polisen, försvaret, säkerhetspolisen, migrationsverket och regeringen.

Mer information

Umebrå forum är en mötesplats som Umeå kommun arrangerar två gånger per år. Målet med forumet är att ge utrymme för bred kunskapsöverföring och informationsspridning i brotts- och drogförebyggande arbete.

Till forumen bjuds både offentliga och ideella aktörer in. Gemensamt är att de deltar i brotts- och drog­förebyggande arbete på något sätt. Vi ser gärna en bredd av organisationer där några arbetar övergripande medan andra är verksamma lokalt i olika delar av Umeå kommun.

Umebrå vill ta del av de medverkande organisationernas kunskap och erfarenheter och ge input till polis, kommun och region, så att Umebrå bättre kan bidra till att öka tryggheten och minska brottsligheten i Umeå.

Sidan uppdaterades