Folkhälsoundersökningar genomförs i höst
I Sverige görs flera nationella undersökningar om folkhälsa, men i Umeå är vi mest intresserade av hur just du som verkar och bor här i vår kommun har det. Därför genomför kommunen två stora folkhälsoundersökningar i höst.
Den ena undersökningen är för ungdomar (Unga) och den andra för den vuxna befolkningen (Jämlika liv). Syftet med dessa är att få bättre kunskap om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa för att få ett relevant underlag för utveckling av folkhälsa i kommunen.
Unga – Ungdomars hälsa
Ungaenkäten genomförs vartannat år och riktar sig till ungdomar mellan 13 och 18 år i kommunen. Enkäten genomförs under skoltid, och när resultaten är sammanställda återkopplar vi dessa till skolor och andra verksamheter som möter unga, samt direkt till ungdomarna. Enkäten fyller en viktig demokratisk funktion, då den ger unga möjligheter att uttrycka hur de upplever sin vardag utifrån många olika perspektiv. Den ger också våra politiker och även andra aktörer ett viktigt underlag för prioriteringar och beslut.
Några insikter från Ungaenkäten 2022
- Fler ungdomar uppger att de rör på sig. Sedan 2014 har andelen som rör på sig ökat och den har också ökat sedan pandemiåret 2020.
- Något färre hoppar över skollunchen jämfört med 2020, men andelen som inte äter frukost är högre än tidigare.
- Cirka tre procent av kommunens ungdomar uppger att de röker dagligen. Dagligrökandet har minskat ända sedan 2014, men andelen tjejer som röker ibland har ökat sedan senaste undersökningen. Dagligsnusandet har också ökat bland tjejer.
- Det som ökar en persons sociala status eller popularitet mest fortsätter, likt tidigare, att vara att man är en bra kompis.
- Det som minskar status mest är att dricka sig full.
Jämlika liv – Från 16 år och uppåt
Undersökningen Jämlika liv skickas ut till 8 000 invånare mellan 16 år och uppåt i Umeå kommun. Vi genomför den vart fjärde år. Undersökningen är indelad i områdena hälsa, livsvillkor och levnadsförhållanden samt levnadsvanor. Frågorna gäller till exempel upplevd hälsa, sömn, ekonomi, boende, motion, mat- och tobaksvanor.
Några insikter från Jämlika liv 2020
- Många i kommunen upplever att hälsan är bra, men det är färre äldre och personer som har funktionsnedsättning som svarat att de mår bra.
- Flera menar att de skulle klara en större oväntad utgift men att det finns skillnader beroende på socioekonomiskt typområde.
- Vi har många i kommunen som motionerar, men att var fjärde person inte når upp till rekommendationerna om tillräcklig motion.