Norrbyskär sanerat och åter öppet för besökare

Efter två år av intensivt saneringsarbete har Umeå kommun, i samarbete med entreprenören NCC, nu färdigställt det omfattande projektet på Norrbyskär och kommer till våren och sommaren att åter vara tillgänglig för allmänheten. Besökarna kan då uppleva öns unika miljö utan restriktioner.

Det har varit en lång och utmanande resa för att säkerställa en säkrare och renare miljö på Norrbyskär. Vi är väldigt tacksamma för allmänhetens tålamod och förståelse under arbetets gång, säger Isabelle Lindfors, projektledare för förorenade områden på Umeå kommun.

Historisk industriverksamhet och miljöpåverkan

Norrbyskärs historia som ett av Europas största sågverk, grundat 1895 av Frans Kempe, har haft stor betydelse för både lokalsamhället och industrins utveckling. Under sågverksepokens blomstring på 1920-talet producerades cirka 95 000 kubikmeter virke per år. Dock lämnade industrin på ön djupa spår i miljön, med höga halter av dioxiner, tungmetaller och andra föroreningar från den tidigare verksamheten. Saneringsarbetet blev nödvändigt för att förhindra potentiella hälsorisker och bevara naturvärdena på ön.

År 2022 beviljades bidrag från Naturvårdsverket för att genomföra detta saneringsarbete. Arbetet har bestått av en rad åtgärder där NCC grävt upp och avlägsnat över 35 000 ton förorenade massor från områden som Stuguskär, Stengrundet, Sågverksområdet och galvaniseringsplatser. I ett försök att återställa marken har man även tillfört cirka 60 000 ton krossmaterial och 12 000 kubikmeter matjord.

Utmaningar och framtida planer

– Vi känner oss stolta att fått bidra med vår kunskap och fått möjlighet att planera och samordna det här omfattande arbetet från sågverksepoken. Den största utmaningen under saneringsprojektet på Norrbyskär var att hantera de omfattande föroreningarna från sågverksepoken. Att säkerställa att dessa inte längre utgör en risk för människors hälsa och miljö har krävt noggrann planering. Logistiken har också varit en utmaning, med behovet av att transportera stora mängder material och personal till och från ön, säger Erik Forsman, platschef, NCC Infrastructure.

Saneringen på Norrbyskär omfattade även åtgärder för att stabilisera marken genom att bygga erosionsskydd samt att anlägga strandskoning och vägbankar. Arbetet kommer att följas upp med restaurering av kajer i både Norrbyn och på Norrbyskär för att bevara infrastrukturen och tillgänglighet.

 

Isabelle Lindfors är av typen sv:link, måste vara en sv:page
Sidan publicerades