Djur
Alla djur ska behandlas väl och skyddas mot sjukdom och lidande. Var och en som skaffar sig djur tar på sig ansvaret för att djurhållningen inte inverkar negativt på djur, människor och miljö. Djurägaren ska alltså även se till att djuren stör andra människor så lite som möjligt.
Djurskydd
Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Så står det i djurskyddslagen och det gäller för alla djur som hålls av människor. Om du misstänker att djur missköts eller om du har frågor om tillsyn av djur kan du kontakta länsstyrelsen. De har ansvaret för djurskyddsfrågor.
Djurhållning
För att få ha vissa typer av djur krävs tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden. Om du har många djur kan du behöva tillstånd från länsstyrelsen.
Tillstånd inom detaljplanelagda områden
Du behöver ansöka om tillstånd hos miljö- och hälsoskyddsnämnden för att ha vissa djur i detaljplanelagda områden inom Umeå kommun.
Djur som kräver tillstånd:
- nötkreatur
- häst
- get
- får
- svin – undantag: minigris som hålls som sällskapsdjur
- pälsdjur som inte är sällskapsdjur
- fjäderfä som inte är sällskapsdjur
Miljö- och hälsoskyddsnämnden gör en bedömning om djurhållningen kan tillåtas med eller utan villkor och om platsen är lämplig. Tyngdpunkten vid tillståndsprövningen läggs på att djurhållningen inte ska orsaka störningar för grannar. Exempel på störningar som kan uppstå vid djurhållning är ljud, lukt eller flugor.
Tillstånd inom vattenskyddsområden
Du kan behöva söka tillstånd för hanteringen (lagring och spridning) av den gödsel som dina djur producerar om hanteringen sker i ett vattenskyddsområde. I skyddsföreskrifterna för våra vattenskyddsområden framgår om och var tillståndsplikt gäller. Krav finns bland annat i primär skyddszon i Vindelälvsåsens vattenskyddsområde och i primär skyddszon i Botsmarks vattenskyddsområde. Läs mer om vattenskyddsområden i Umeå kommun.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden gör en bedömning om hanteringen kan tillåtas med eller utan villkor och om platsen är lämplig. Tyngdpunkten vid tillståndsprövningen läggs på att hanteringen inte ska förorena grundvattnet.
Avgifter
För handläggning av ärendet kommer en avgift motsvarande 2 timmars handläggningstid att tas ut (för ärenden om djur i detaljplan) eller en timavgift att tas ut (för ärenden om gödselhantering i vattenskyddsområden) i enlighet med gällande taxa. Avgiften faktureras i efterhand.
Har du många djur?
Då kan du behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen, även om djurhållningen ska vara utanför detaljplanelagda områden. I vissa fall krävs det tillstånd för att ha hundar och katter. Du måste till exempel söka tillstånd för att ha hunddagis, hund- eller kattpensionat eller omplaceringshem för djuren. Du måste även ha tillstånd för att få ha många egna djur.
Mer information på länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor om djurskydd
Om du har frågor, kontakta Länsstyrelsen på telefon 010-225 41 22 eller mejla till vasterbotten@lansstyrelsen.se
-
Kontakt
Miljö- och hälsoskydd
090-16 10 00 (växel) miljoochhalsoskydd@umea.seBesöksadress
Stadshuset, Skolgatan 31A
Postadress
Umeå kommun
Miljö- och hälsoskydd
901 84 Umeå