Så hanteras förorenade områden när Umeå växer
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har reviderat kommunens handlingsplan för arbetet med Umeås förorenade områden. Till 2030 ska de 54 högst prioriterade områdena ha fått tillsyn. Och trycket ökar i takt med att allt fler områden blir föremål för nya byggplaner.
Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd ansvarar för tillsyn av förorenade områden. En stor del av arbetet sker genom tillsyn som nämnden initierar på egen hand, men varje år får nämnden också in runt 50 ärenden inför till exempel grävningar eller exploateringsplaner på en förorenad plats.
– Hela Umeå kommun arbetar för visionen om 200 000 invånare år 2050 och målet är att tillväxten ska ske på ett hållbart sätt. Det är ett stort tryck med nya exploateringar och det innebär att även miljö- och hälsoskyddsnämnden får fler ärenden med koppling till byggplaner att hantera. Vi spelar en viktig roll för att det ökade bostadsbyggandet ska ske både hållbart och säkert, säger Andreas Sjögren (S), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Kommer att bebyggas i framtiden
Ett förorenat område är en plats som är så förorenad att den kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller för miljön. De flesta av de högst prioriterade platserna med riskklass 1 eller 2 ligger i områden som kan komma att bebyggas inom en överskådlig framtid. Varje år blir nämnden inkopplad i runt 15 exploateringsplaner eller andra typer av planärenden som berör förorenade områden.
I Umeå kommun finns 576 platser där man antingen har konstaterat att marken är förorenad eller bedömer att det kan finnas föroreningar. 122 av dessa platser är inventerade och har fått en riskklassning. Övriga är enbart identifierade och har fått en översiktlig riskbedömning baserat på vilken bransch verksamheten på platsen har tillhört.
Prioriterar 54 områden med hög risk
Sedan oktober 2022 har kommunen en handlingsplan för arbetet med förorenade områden. Handlingsplanen ska ge förutsättningar för att arbeta systematiskt med kommunens mål om en giftfri miljö. Den pekar ut 54 platser som är särskilt prioriterade baserat på deras riskklassning. Nu har Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutat att revidera handlingsplanen.
Enligt Umeå kommuns miljömål och den tidigare handlingsplanen ska dessa 54 förorenade områden vara undersökta och vid behov åtgärdade år 2025. Det målet kommer kommunen inte att nå.
Reviderar målet
– De lokala miljömålen är väldigt ambitiösa. Nu när vi har en plan och inspektörerna arbetar systematiskt med att följa upp objekt, då blir det tydligt att många av våra ärenden spänner över lång tid och kräver insatser i flera steg med ansvarsutredningar, undersökningsfaser och ibland även åtgärdsfaser, säger Andreas Sjögren (S)
Nu reviderar man målet i handlingsplanen för arbetet med förorenade områden. Ett delmål till 2026 är att 37 av 54 tillsynsinsatser som initierats av Miljö- och hälsoskyddsnämnden ska vara avslutade. Till 2030 ska samtliga 54 förorenade områden ha genomgått en tillsynsinsats.
-
Kontakt
Andreas Sjögren (S)
ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden
070-330 53 68 andreas.sjogren@umea.se -
Kontakt
Julia Algotsson (C)
vice ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden
076-763 60 38 julia.algotsson@umea.se