Ska du bygga något i sommar? Skicka in din lovansökan i tid så du hinner få beslut i ditt ärende i god tid innan sommaren.

Sök bygglov i god tid om du ska bygga

Under våren är det högsäsong för bygglovsansökningar. Har du tänkt bygga något till sommaren är det bra att du lämnar in din ansökan i god tid.

– Antalet bygglovsansökningar ökar alltid inför sommaren. Därför är det bra att vara ute i god tid. Det är även viktigt att se till så att ansökan är korrekt och komplett när du skickar in den, då kan du få snabbare beslut i ärendet, säger Nicklas Fryksten, bygglovschef.

Att ansöka om bygglov göra du via Bygglovs e-tjänst. Efter att du skickat in din ansökan kan du sedan följa ditt ärende fram till beslut. E-tjänsten och information om vad som gäller för ditt ärende hittar du på www.umea.se/bygglov.

Ställ dina bygglovsfrågor på drop in-träffar

Har du frågor om bygglov är du välkommen att träffa personal från bygglovs­avdelningen i Kommunhörnan på stadsbiblioteket. Där svarar de på dina frågor och ger råd inför ditt byggprojekt. Välkommen följande tillfällen:

  • Torsdag 20 mars, klockan 15–18
  • Torsdag 27 mars, klockan 15–18
  • Torsdag 3 april, klockan 15–18
  • Torsdag 10 april, klockan 15–18 OBS! Vid detta tillfälle finns även Energi- och klimatrådgivningen på plats. Energi- och klimatrådgivningen hjälper både privatpersoner och företag att förstå skillnaderna mellan olika vardagsval som rör uppvärmning, belysning, transporter, drivmedel och byggnader.

Tips inför din ansökan

Det finns en hel del du som sökande kan göra för att öka möjligheterna att få ett snabbt beslut. Här följer några bra tips inför din lovansökan:

  • Lägg tid på din ansökan, se till att den är komplett när du skickar in den. Vi börjar inte handlägga ditt ärende förrän din ansökan är komplett.
  • Ritningarna är en viktig del av ansökan och de ska vara fackmässigt utförda. Om du känner dig osäker, ta hjälp av en fackman för att rita dem. På sidan Vanliga handlingar och ritningar kan du läsa mer, se exempelritningar och en kort film som visar hur du gör korrekta ritningar.
  • Alla områden har inte en detaljplan som styr vad eller hur du får bygga, men om det finns en detaljplan för just ditt område underlättas handläggningen om det du vill bygga stämmer med detaljplanen.
    Se en karta med aktuella detaljplaner

Har du frågor, kontakta rådgivningen på Bygglov så hjälper vi dig!

Sidan uppdaterades