Mulbetet 21 m.fl.

Detaljplanen ska skapa planmässiga förutsättningar för att inom området möjliggöra för en förtätning med bostäder med inslag av centrumverksamhet. Vidare är syftet att stärka den nod av centrum och handel som planområdet utgör en del av. Vidare är syftet att säkerställa kvalitativ friyta genom att tillkommande bilparkeringar förläggs under mark med undantag för del av förgårdsmark mot Östra Kyrkogatan. Tillkommande bebyggelse ska anpassas till den färgskala som råder längs Östra Kyrkogatan i planområdets direkta närhet.

Diarienummer BN-2023/00624


Byggnadsnämnden beslutade om att inleda planläggning 2016-11-17.

Protokollsutdrag

En miljöbedömning ska göras för detaljplanen enligt plan- och bygglagen (2010:900) och miljö­bedömnings­förordningen (2017:966).

Undersökning av miljöpåverkan är anslagen från 2024-02-14 till 2024-03-06

Handlingar

Samråd – Aktuellt skede

När ett förslag till en detaljplan arbetas fram ska kommunen samråda med olika intressenter. Framför allt för att de som berörs ska få insyn och möjlighet att lämna synpunkter, men också för att samla in kunskap om det aktuella planområdet.

Detaljplaneförslaget är på samråd från 2025-02-28 till 2025-03-21

Samrådsmöte

Ett samrådsmöte kommer att hållas måndag 10 mars på kommunhörnan på Väven, Stadsbiblioteket, plan 3. Lokalen är öppen för drop in kl. 17:00 – 19:00. Representanter för kommunen kommer att finnas på plats för att svara på frågor om planförslaget.

Kort beskrivning av planförslaget

Planområdet ligger mellan Östra Kyrkogatan och Krokvägen på Sandbacka och omfattar fastigheterna Mulbetet 4, 5 och 21. Här finns idag bostäder och en restaurang.

Planförslaget syftar till att utveckla området med upp till 120 nya bostäder samt centrumverksamhet i markplan för att stärka platsens funktion som en viktig nod i stadsdelen. Bebyggelsen föreslås i varierande höjd, från tre till nio våningar, där de högsta byggnaderna placeras mot Östra Kyrkogatan för att samspela med befintliga hus på motsatt sida av gatan. Centrumverksamhet möjliggörs i hela bottenvåningen, och minst 120 m² avsätts för detta ändamål.

För att skapa en attraktiv och grön boendemiljö föreslås ett underjordiskt garage, vilket frigör ytor för en gemensam bostadsgård. Byggnaderna placeras i linje med intilliggande bebyggelse, och parkeringsplatser för verksamheterna kan anordnas vid den högre byggnaden.

Planförslaget reglerar även utformningen av den nya bebyggelsen, inklusive fasadmaterial, taklutning och balkonger, för att säkerställa en gestaltning som smälter in i området.

Illustration av en möjlig utformning av ett stadsutvecklingsprojekt. Bilden visar en tredimensionell karta med byggnader i vitt och ett markerat planområde med streckad linje. Ett höghus och en livsmedelsaffär är utpekade, liksom gatan Ö Kyrkogatan. En grön ruta i övre vänstra hörnet har texten 'Möjlig utformning'.Förstora bilden

Illustrationen visar en möjlig utformning av byggnadsvolymerna.

Planbeskrivning och plankarta

Handlingar

Granskningen är sista möjligheten för de som berörs att tycka till men också ett tillfälle för att se hur synpunkter från samrådet påverkat planförslaget. Den som inte framfört synpunkter senast under utställningstiden eller granskningen, har inte rätt att överklaga ett eventuellt beslut om antagande av planen.

Detaljplaner antas av byggnadsnämnden eller kommunfullmäktige.

 

Byggnadsnämndens eller kommunfullmäktiges beslut om antagande får laga kraft tre veckor efter det att beslutet anslagits på kommunens anslagstavla, förutsatt att beslutet inte överklagas.

Sidan uppdaterades www.umea.se/mulbetet