Vi har genomfört vår allra första landsbygdsdag!
Fredag 11 oktober arrangerade vi för första gången Umeå kommuns landsbygdsdag. En lyckad konferens, i strålande höstväder på Strömbäcks folkhögskola. Dagen innehöll inspirerande föreläsningar, goda exempel och statistisk trendspaning. Allt med fokus på våra landsbygder.
Umeå kommuns landsbygdsstrateger var mer än nöjda efter dagen, som var den första konferensen med fokus på landsbygdsfrågor i kommunen. Dagen handlade både om att fira att kommunens nya landsbygdsprogram antagits och att öka kunskapen om hur utvecklingen och förutsättningarna ser ut i Umeås landsbygder.
– Vi är jättenöjda över att så många av kommunens nämnder och verksamheter fanns representerade under dagen, det är viktigt eftersom landsbygdsutveckling spänner över så många frågor, säger Linn Alexandersson, landsbygdsstrateg.
– Känslan är också att alla som deltog fick med sig ny kunskap och nya idéer om hur vi kan fortsätta jobba framåt tillsammans, tillägger Jennie Bergvall Kalén, landsbygdsstrateg.
Första landsbygdsdagen
Heldagskonferensen arrangerades av kommunens landsbygdsstrateger tillsammans med Umeå kommuns landsbygdsutvecklingssråd på Strömbäcks folkhögskola. Deltagarna kunde välja mellan att själva ta sig till Strömbäck, eller åka en gemensam buss från stadshuset, vilket majoriteten av de cirka 100 anmälda gjorde. Bland bussresenärerna hördes uppskattande röster som rörde sig om att inte behöva tänka på parkering och den hållbara aspekten av att åka kollektivt. Bussturen gav också extra tid att samtala och skapa nya kontakter. Flera tyckte att det fanns ett tydligt signalvärde i att förlägga konferensen utanför Umeå stad.
Dagen inleddes och avslutades av kommunalrådet Janet Ågren, som poängterade att landsbygdsdagen ska bli ett årligt återkommande evenemang.
– Jag är så glad över den stora uppslutningen på vår allra första landsbygdsdag. Dagen är en del i att sätta landsbygdsutvecklingsfrågorna högre på den politiska dagordningen i Umeå kommun, säger Janet.
Urbana normer och trendspaning
En av programpunkterna hölls av dagens moderator, Terese Bengard. Terese berättade både om sin egen resa från kommunikationsstudier via politiken till verksamhetschef på Hela Sverige Ska Leva, samt betydelsen av att ha ett geografiskt perspektiv i det kommunala arbetet. Terese berättade om urbana normer och hur det påverkar hur vi ser på oss själva, platser och samhället i stort. Urbana normer innebär att städer generellt ses som det normala, det moderna och positiva, medan landsbygder i sin tur blir något ”avvikande” och omodernt. Ett tydligt exempel är när projekt och investeringar i städer marknadsförs som ”satsningar”, medan samma slags investeringar i landsbygder kallas för ”stöd” eller ”bidrag”.
Ett annat uppskattat inslag var en trendspaning om hur Umeås landsbygder väntas utvecklas till 2030, som Umeå kommuns statistiker Josefina Rosenlöv höll i. Josefina lyfte bland annat att befolkningstillväxten i Umeås landsbygder generellt är god och visade även hur bostadsbyggandet väntas se ut i olika landsbygdsområden. Ett område som tydlig stack ut var Umeå södra landsbygd, där medelåldern väntas bli lägre än för kommunen i snitt genom en hög andel barnfamiljer. Josefina lyfte också behovet av fler lägenhetshus i de större byarna, för att få till naturliga flyttkedjor.
Goda lokala exempel
Efter lunchen hölls också fyra korta föreläsningar där flera goda lokala exempel på landsbygdsutveckling presenterades. En av talarna var Annica Karlsson-Smythe från Botsmark Sportklubb, som berättade om byns företagsanda och den uppskattade Botsmarksdagen som handlar om att främja lokalt entreprenörskap. Annicas medskick till kommunens representanter handlade bland annat om att kommunen kan bidra till Botsmarksdagen genom att hjälpa till med marknadsföring och bidra med utrustning som elstolpar, toavagnar och bord och stolar.
Stämningen under dagen var på topp och många av deltagarna visade ett stort engagemang för landsbygderna i kommunen. En gemensam ståndpunkt var viljan att göra mer för, av och tillsammans med landsbygderna.
– Jag säger som Gert Fylking – Äntligen!, säger Robert Axebro, vice ordförande i byggnadsnämnden. Vi behöver verkligen en landsbygdsdag i kommunen. Vi är duktiga på att skriva fina dokument, men behöver mer verkstad. Landsbygdsdagen kan bidra till att utvecklingsfrågorna för landsbygderna kommer mer i fokus.
Mer information
-
Kontakt
Jennie Bergvall Kalén
utvecklingsstrateg, landsbygdsfrågor
090-16 14 74 jennie.bergvall.kalen@umea.se