Barnskötare förskolan Kornetten

Upphovsperson: Fredrik Larsson

Barnskötarutbildning på distans

Barnomsorgen har ett stort behov av utbildad personal. Barnskötarutbildningen passar både dig som redan har erfarenhet och dig som är ny inom barn- och fritidsområdet.

Upplägg på utbildningen

Barnskötarutbildningen omfattar sammanlagt 1300 poäng, varav 100 poäng i Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 och 1200 poäng yrkesämnen. Yrkespaketet är framtaget i samråd med branschen. Utbildningen ges på distans via Google Classroom och inkluderar handledning genom lektioner och gruppdiskussioner.

  • Studietakt: Heltid (cirka 65 veckor sammanlagt, med sommaruppehåll) eller halvtid, studietiden kan variera beroende på dina tidigare erfarenheter och tidigare studier.
  • Lektioner och obligatoriska moment ingår
  • Som en del av utbildningen ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande).
  • Det finns möjlighet till validering av tidigare erfarenheter och kunskaper, se Validering nedan.

Behöver du stöd i dina studier kontaktar du Stödfunktionen

I och med att det kommer en ny läroplan sommaren 2025 och då barnskötarutbildningen just nu genomgår en utredning så är det ännu inte helt bestämt vilka ämnen och nivåer som kommer ingå i barnskötarutbildningen på Umevux framöver.

Om utbildningen

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som barnskötare, främst inom förskolan, men även inom skola, fritidshem och andra pedagogiska verksamheter. Du får kunskap inom pedagogik, socialt arbete och specialpedagogik.

För att studera behöver du:

  • Tillgång till dator och datorvana
  • Planeringsförmåga - du ansvarar själv för att lämna in uppgifter och skriva prov
  • Delta på obligatoriska moment med lärare

Validering inom barn och fritid

Som elev vid Umevux Barnskötarutbildning har du möjlighet att validera både din praktiska och/eller teoretiska kompetens inom barn och fritid. När man validerar innebär det att att vi bedömer och värderar dina tidigare erfarenheter och kunskaper kopplat till utbildningen. Utbildningen kan på så sätt förkortas eller anpassas. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare för mer information.

Är du intresserad av att validera inom barnskötarutbildningen kan du göra en ansökan till vår barnskötarutbildning, och i din ansökan fylla i att du har tidigare erfarenhet av barn- och fritidsuppgifter.

Efter din ansökan kommer du då att få en länk på din mejl med en enkät, där du kortfattat får beskriva dina kunskaper, erfarenheter och eventuell tidigare utbildning, samt bifoga eventuella andra relevanta betyg och intyg. Du måste fylla i denna enkät för att kunna antas till valideringen.

Antas du till valideringen kommer du att få träffa en valideringslärare som du gör en valideringsplan tillsammans med. Efter eventuell validering har du vid behov möjlighet att läsa kompletterande utbildning hos oss.

Förkunskaper som behövs för att vara aktuell för validering Barn och fritid:

  • Du bör ha godkända betyg i lägst Svenska/Svenska som andraspråk grund nationell delkurs 4 eller motsvarande kunskaper,

samt minst ett av följande alternativ:

  1. Arbetslivserfarenhet inom barn- och fritid, t.ex. barnomsorg på förskola, elevassistans, dagbarnvårdare, fritidshem eller liknande område
  2. Tidigare studier inom barnomsorg, pedagogik eller liknande
  3. Inhämtad erfarenhet från närliggande områden från självstudier, intresseorganisation eller liknande

Efter du fyllt i denna enkät görs en bedömning på om du är aktuell för validering inom barn och fritid.

  • Om du bedöms vara aktuell för validering kommer du att antas till orienteringskurs för validering. Du blir då kontaktad av en valideringslärare för vidare planering och information om utbildningsstart.
  • Om du INTE bedöms vara aktuell för validering kommer du att läsa vår Barnskötarutbildning som vanligt.
Sidan uppdaterades