Umeå växer tryggt och säkert
Umeå växer tryggt och säkert är ett samverkansarbete mellan kommun, polis, näringsliv och civilsamhälle, som varit igång sen 2018. Den nuvarande inriktningen på arbetet är att förebygga och motverka rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk.
Bakgrund – vad är UVTS och varför startades samarbetet upp?
Umeå växer tryggt och säkert (UVTS) är ett fördjupat brottsförebyggande samarbete som startade upp 2018 efter att polisen larmat om ”tendenser till social oro” i vissa stadsdelar i Umeå. För att motverka den negativa utvecklingen krokade kommunen arm med polisen och andra aktörer för att förstärka det förebyggande arbetet. Under UVTS första period (kring 2018–2022) sjösattes många olika åtgärder för att öka tryggheten, minska brottsligheten och stärka den sociala hållbarheten på områdesnivå. Det handlade om trygghetsskapande åtgärder i utemiljön (som förstärkt belysning), en förstärkning av det sociala förebyggande arbetet (exempelvis fördjupad samverkan mellan skola, socialtjänst och polis) och utvecklingen av främjande åtgärder med brottsförebyggande effekt, som tillskapandet av Ersboda Ungdomens Hus, en mötesplats för äldre ungdomar.
Umeå växer tryggt och säskert har utvärderats i samverkan med Centrum för utvärderingsforskning vid Umeå universitet. Mer om bakgrund och det utvecklingsarbete som skedde under första inriktningsperioden, finns i utvärderingen.
Nuvarande fokus: motverka rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk
När verkligheten förändras måste också det förebyggande arbetet anpassas och utvecklas. Under 2022–2023 blev det allt tydligare för polisen i Umeå att nationella kriminella gäng, främst Foxtrot och Dalen, tagit över Umeås narkotikamarknad och importerat sina arbetssätt, vilket lett till en beteendeförändring bland Umeås kriminella.
Särskilt oroväckande är det sätt på vilket nätverken börjat rekryterade barn och unga, i likhet med utvecklingen i andra delar av landet. BRÅs rapport Barn och unga i kriminella nätverk beskriver problematiken nationellt, och vad det är som gör att nätverken medvetet använder sig av barn som arbetskraft.
Barn och unga i kriminella nätverk (bra.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För vårdnadshavare och andra vuxna
Att vara förälder eller vårdnadshavare kan vara svårt och ibland behöver vi stöd för att hantera de utmaningar vi ställs inför. Föräldrasupporten erbjuder dig med barn 0–18 år stöd i föräldraskapet, enskilt eller i grupp. Alla oavsett familjebildning är välkomna till Föräldrasupporten, som är en del av socialtjänsten och har sekretess, de för inga journaler och stödet är kostnadsfritt.
Föräldrasupporten - Umeå kommun Öppnas i nytt fönster.
Mer stöd för familjer hos Umeå kommun
Familj, barn och ungdom - Umeå kommun Öppnas i nytt fönster.
Vad kan jag som vuxen göra?
Om du som vuxen tror att ett barn riskerar att bli indragen i kriminalitet eller redan är indragen – lita på din magkänsla, var uppmärksam och se till att finnas till för barnet på de sätt du kan. Barn behöver vuxna som ser och agerar.
Låt inte vanmakt eller rädsla hindra dig från att agera. Om barnet berättar för dig, lyssna och fråga och ta det barnet berättar på allvar.
1. Var den som gör något
Ta initiativ till samtal och räkna inte med att någon annan redan har agerat på situationen. När vuxna finns där barn finns och gör det möjligt att prata om svåra saker så hjälper det barn att våga berätta.
2. Våga fråga
Våga fråga hur barnet har det och våga ta upp din oro. Låt barnet berätta och lyssna utan att lösa. Även om du inte vet om du kan hjälpa eller vad du ska göra – visa omsorg och omtanke.
3. GÅ SAMMAN MED ANDRA
Många vuxna känner stor oro för barn i sin närhet, ta hjälp avvarandra. Att prata om oron kan ge dig och andra mod att agera.
4. TRO PÅ BARNET OCH INGE HOPP
Det är aldrig för sent och förändring är alltid möjlig. Förklara, lyssna på och trygga barnet i att det går att förändra situationen, även om det känns hopplöst just nu.
5. STÖTTA BARNET ATT TA HJÄLP
Bris (Barnens rätt i samhället) har öppet dygnet runt på 116 111. Barn som kontaktar Bris är anonyma. Är du vuxen och behöver råd om hur du kan stötta, kan du ringa Bris vuxentelefon – om barn 077-150 50 50. Besök Bris webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Källa: Bris
Kraftsamling
För att bromsa den utvecklingen och bryta påfyllnaden underifrån av nya barn och unga uppmanade polisen till en gemensam kraftsamling inom Umeå växer tryggt och säkert.
Såväl kommun som polis har förstärkt det förebyggande arbete, med ett särskilt fokus på långsiktigt förebyggande insatser för att stärka barns skyddsfaktorer, minska deras riskfaktorer och därmed öka deras motståndskraft. Det är viktigt att fånga upp de barn och unga som redan rekryterats eller är på väg in, men ännu viktigare att se till att så många unga som möjligt får en trygg uppväxt, en välfungerande skolgång, en meningsfull fritid, så att så få som möjligt lockas av det som gängen har att erbjuda.
Arbetet inom UVTS
Nulägesanalysen – Barn och unga som rekryteras in i ängrelaterad brottslighet är grunden för samarbetet i satsningen. I den finns mer information om hur läget ser ut i Umeå, och vilka prioriteringar som bör styra det förebyggande arbetet. Nulägesanalysen ger riktningen för samverkansarbetet. I Aktivitetsplanen synliggörs hur kommunens olika förvaltningar utvecklar och förstärker sitt arbete för att stärka barns skyddsfaktorer och minska deras riskfaktorer för att rekryteras till kriminella nätverk.
Lägesbild
Vill du veta mer om hur brottsligheten i Umeå ser ut och har utvecklats över tid? Läs rapporten Brottsligheten i Umeå – lägesbild 2023.
Alla behövs
I den nationella strategin mot organiserad brottslighet identifieras påverkan från kriminella nätverk som ett systemhot mot vårt öppna, demokratiska samhälle, som bygger på tillit. Alla goda krafter i samhället behöver också sluta upp i det förebyggande arbetet. Polis och kommun behövs, men också aktörer och kompetens från civilsamhället och näringslivet.
Framtidens Umeå
För att motverka att organiserad brottslighet breder ut sig i vårt lokalsamhälle samverkar Umeå kommun med Föreningen företagarna i initiativet Framtidens Umeå.
Framtidens Umeå – en långsiktig satsning från Företagarna Umeå i samarbete med Umeå kommun.
Andra stöd för föreningar
Föreningsbyrån i Umeå kommun handlägger och stöttar föreningarnas förebyggande arbete i särskilt riktade stöd från flera nämnder: fritidsnämnden, kulturnämnden, individ- och familjenämnden och kulturstyrelsen.
Stöd till insatser för att Umeå ska växa tryggt och säkert, UVTS-stöd Länk till annan webbplats. (fritidsnämnden)
Kulturnämndens stöd avseende Umeå växer tryggt och säkert Länk till annan webbplats. (kulturnämnden)
Om Umebrå
Umebrå är Umeå kommuns lokala brotts- och drogförebyggande råd. Umebrå består av representanter från kommunen, polisen och Region Västerbotten. Rådet är ansvariga för den samverkansöverenskommelse som finns mellan Umeå kommun och Polismyndigheten. Umebrås arbete samordnas av tre tjänstepersoner på kommunens avdelning för Strategisk utveckling.
Brottsförebyggande arbete - Umeå kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer information
Program för social hållbarhet i Umeå kommun Öppnas i nytt fönster. (umea.se)
Umeå kommuns brotts- och drogförebyggande råd. Öppnas i nytt fönster. (umea.se)
Brottsförebyggande arbete i Umeå kommun. Öppnas i nytt fönster. (umea.se)
Umebrå forum – mötesplats för kunskap och informationsutbyte. Öppnas i nytt fönster. (umea.se)