Två personer som arbetar

Umeå stiger i näringslivsranking

Umeå tar ett rejält kliv i årets företagsklimatsranking från Svenskt Näringsliv, från plats 163 till 148. Umeå gör också ett lyft i jämförelse med kommuner med liknande förutsättnignar.

Umeå stiger från plats 163 till 148 i årets ranking från Svenskt Näringsliv, som mäter företagsklimatet i Sveriges kommuner. Bland jämförbara kommuner i landet lyfter Umeå från plats 13 till plats 7.

– Det här är förstås ett viktigt resultat för Umeå kommun och ett kvitto på att det kontinuerliga arbete vi gör för att förbättra näringslivsklimatet i Umeå kommun fungerar. Men vi kan inte slå av på takten. Vi har ett stort behov av arbetskraft och det pågår stora investeringar i vår del av landet, det är något vi måste ta vara på och förvalta, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Positiv utveckling för Umeå

Under de senaste åren uppvisar Umeå kommun en kontinuerligt positiv trend i undersökningen. Det sammanfattande omdömet har stigit varje år från 2019 till 2024 från 3,23 till 3,55 på en femgradig skala. Ser man till rankingen under samma period så har den förbättrats från plats 194 till 148.

Jämförelse med liknande platser – den mest relevanta ökningen

Det som kanske är mest glädjande är att Umeå har förbättrat sin ranking bland städer över 50 000 invånare, från plats 13 till plats 7.

– Det är oerhört positivt att Umeå förbättrat sig både då det gäller det sammanfattande omdömet och rankingen från Svenskt Näringsliv. Vi kommer självklart att fortsätta arbeta för att Umeå ska ha ett gott företagsklimat och att Umeå ska vara en plats där människor och företag väljer att bo och verka, säger Åsa Fällman, biträdande näringslivsdirektör, Umeå kommun.

Om Svenskt Näringlivs ranking av företagsklimatet:

I undersökningen från Svenskt Näringsliv är det företagsklimatet på lokal nivå som är i fokus. Totalt är det cirka 70 000 företagare i Sverige som får ge sina synpunkter på attityderna till företagande, kommunens service och bemötande eller upphandling i den kommun där de verkar.

Det handlar om tillstånd och tillsyn, om bemötande och en tillförlitlig och snabb ärendehantering. Det handlar också om vilket utrymme kommunen ger till företagande inom traditionellt offentliga verksamheter och hur väl skolan fungerar. Dessutom berör enkäten attityder till företagande hos kommunpolitiker, tjänstepersoner och i samhället i stort.

Sidan publicerades