Jobba med vård och omsorg
Att jobba med vård och omsorg innebär att du gör skillnad för andra personer varje dag. Du hjälper personer som behöver det allra mest och får i gengäld tillbaka glädje och stor tacksamhet. Oavsett var du väljer att jobba får du väldigt bra erfarenhet och minnen för livet. Dessutom är alla dagar olika och det blir aldrig långtråkigt. Hos oss har du möjlighet att utvecklas inom olika områden.
Inom vård och omsorg hjälper du personer som behöver stöd i sin vardag. Det kan till exempel vara hjälp med städning, omvårdnad eller att ta medicin i rätt tid. Du kan jobba på ett boende eller hemma hos den person som behöver hjälp. Du kan jobba med äldre, med unga och med personer som har olika funktionsnedsättningar. Det finns också möjlighet söka uppdrag som till exempel kontaktperson eller stödfamilj.
Medarbetare berättar om sitt jobb
Lyssna på personliga berättelser från medarbetare i Umeå kommun. Här får du ta del av tankar och reflektioner kring valet av yrke, arbete, driv och råd till dig som är nyexaminerad och söker jobb.
Matilda, personlig assistent
Sandra, sjuksköterska
Ylva, stödassistent funktionshinderomsorg
Maria, demensspecialiserad undersköterska
Surachai, undersköterska hemtjänst
Stina, personlig assistent
Våra verksamheter inom vård och omsorg
Det finns många olika verksamheter inom vård och omsorg och stora möjligheter för dig att hitta den arbetsplats där just du kommer att trivas! Nedan kan du läsa om några av våra arbetsplatser inom äldreomsorg och inom stöd och omsorg.
Inom hemtjänst arbetar du ensam med att hjälpa personer i hemmet så att de kan klara sin vardag. Det är oftast, men inte alltid, äldre personer som behöver stöd. När du jobbar inom hemtjänsten får du ett schema där det står vem du ska hjälpa vilken tid och vad du ska göra. Du går, cyklar eller kör bil hem till personen du ska hjälpa.
Äldre personer som inte klarar av att bo hemma bor på ett vård- och omsorgsboende och behöver ofta mycket hjälp. En del äldre har en demenssjukdom, andra har svårt att röra sig eller på annat sätt klara sig själv. På boendena arbetar vårdbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeuter, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.
Det finns olika boenden med olika inriktning där gruppboende och serviceboende är de vanligaste. Förutom personlig omvårdad och praktisk hjälp i hemmet ingår även fritid som en viktig del i boendet. Du hjälper personen att utvecklas och målet är att personerna ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
Personlig assistans får personer som har en varaktigt nedsatt förmåga att själva klara sin vardag. Du arbetar oftast ensam med att hjälpa personen utifrån personens behov av stöd. En del personer har behov av stöd under en viss tid av dygnet medan andra har behov av stöd dygnet runt.
Personer som har en psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning kan få stöd med sysselsättning och aktiviteter. Som handledare stödjer du personer med aktiviteter som till exempel skapande, caféverksamhet, drama och legoarbeten.
Vuxna personer som har en psykisk funktionsnedsättning och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan få stöd i sin vardag. Det kan vara praktisk hjälp i hemmet eller till exempel att planera och strukturera dygnet och dess händelser.
För dig som vill ge av din tid och göra skillnad för en annan människa finns möjlighet att vara kontaktperson, god man, kontaktfamilj, jourhem, familjehem eller stödfamilj. Du är inte anställd utan får ett arvode för uppdraget.
Som korttidsvikarie inom vård och omsorg jobbar du extra när det behövs, exempelvis om någon i den ordinarie personalgruppen är sjuk.
Som vikarie inom vård och omsorg
- väljer du vilka pass du kan jobba
- får du introduktion på din arbetsplats
- får du erfarenhet och en bra merit inför framtiden.