Läkemedel och konjunktur på agendan vid företagsbesök

Läkemedelsproduktion, handel och den aktuella situationen för de större företagen i Umeå. Det var huvudteman när ledamöterna i kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott genomförde sitt senaste företagsbesök.

– Även om industrin i Umeå går bra så sker det en avmattning i konjunkturen i vår omvärld. Det finns även andra faktorer som påverkar näringslivet i vår del av landet. Därför är det viktigt att vi träffar företagen regelbundet, så att vi får en djupare förståelse, kan ta initiativ och fatta välgrundade politiska beslut, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förmiddagen inleddes med ett möte med organisationen Svensk Handel som gav en bred bild av läget för handeln i Sverige, aktuella trender och utmaningar. Ett av medskicken för en växande stad som politikerna fick med sig är att ”handeln är stadens motor” och att det därför är viktigt att involvera handeln tidigt i planeringsarbetet när nya områden och köpcentra ska byggas. Det handlar om att skapa tillgängliga områden, som är attraktiva både för handeln och kunderna, men också om att säkerställa hållbara lösningar för logistik, transporter, med mera.

Därefter genomfördes ett företagsbesök hos APL i Umeå, ett statligt företag som tillverkar individanpassade läkemedel för patienter med särskilda behov. Företaget har också ett beredskapsuppdrag att upprätthålla verksamheten under fredstida kriser, men också vid höjd beredskap och krig.

– APL har en mycket intressant verksamhet som sannolikt ganska få i Umeå känner till. De arbetar med en industriell precision som innefattar extremt höga kvalitetskrav och därmed många kontroller. Det sker samtidigt som man upprätthåller höga produktionsvolymer, vilket är minst sagt imponerande, säger Hans Lindberg.

Vid det efterföljande samtalet med representanter för de större företagen i Umeå diskuterades bland annat den närmast optimala branschbredd som finns i Umeå som ger ett visst skydd mot den konjunkturavmattning som just nu pågår. Fördröjda infrastruktursatsningar när det gäller väg och järnväg, men även bostadsförsörjningen i Umeå var en viktig fråga. Situationen för flyget där SAS och BRA har gått samman om inrikesflyget ses som en utmaning som helt säkert kommer att påverka persontransporter till och från Umeå under kommande år.

Även om mycket för de större och exporterande företagen påverkas av konjunkturen så har även dagsaktuella lokala händelser en stor inverkan. Hans Lindberg lyfter händelserna vid Northvolt där man har lagt varsel om uppsägning för hundratals medarbetare och även konkurs har diskuterats. Han ser problemen vid Northvolt inte enbart som en utmaning för Skellefteå utan något som berör hela arbetsmarknadsregionen efter Norrlandskusten, från Sundsvall till Luleå.

– Northvolt har skapat en fantastisk möjlighet till tillväxt i vår del av landet. Nu behöver vi vara beredda att hjälpa till och ta hand om alla som flyttat hit för att arbeta, och se till att de stannar. Det är ett gemensamt ansvar, säger Hans Lindberg.

Sidan publicerades