%2020210331_131259_1600x1200%20(1).jpg)
Påsklov vecka 16
Kommuner i Västerbotten förlägger höstlov, jullov, sportlov och påsklov samtidigt. Det lov som nu närmar sig är påsklovet som i år infaller innan påskhelgen. Här finns frågor och svar om varför.
Vem bestämmer när lov ska infalla?
Region Västerbotten tar fram en rekommendation kring läsårs- och lovtider för länets kommuner. Under vårterminen 2025 är rekommendationen att påsklovet ska infalla vecka 16, det vill säga veckan före påskhelgen. Det är något som alla länets kommuner valt att rätta sig efter.
Beslut om läsårstider fattas i november inför nytt läsår. Region Västerbotten och länets kommuner arbetar med frågan i en gemensam samverkansorganisation där hänsyn tas till bland annat kollektivtrafiken. Kollektivtrafikens tidtabeller och turer styr en stor del av länets elevers möjligheter att ta sig till och från skolan.
Varför har inte påsklovet en fast vecka som sportlovet?
Påsklovet hänger samman med när påskens högtid infaller enligt den kristna högtidskalendern. Högtiden varierar i datum och därmed även vilken vecka påsklovet infaller. För sex år sedan infann sig påsklovet i länet veckan före påsk istället för efter.
Sportlovet i norr har en lång tradition att infalla vecka 10 medan elever i södra Sverige har sportlov tidigare. För sportlov finns en samordning i hela Sverige.
Varför inte lägga påsklovet direkt efter högtiden?
Hade påsklovet legat vecka 17 i år hade det varit i nära anslutning till Valborg och 1 maj. Det skulle i princip innebära nästan två veckors avbrott från skolan för eleverna som har rätt att få garanterad undervisningstid med möjlighet till måluppfyllelse och förbättra sina betyg.