Anmäl behov av god man eller förvaltare
Om du är anhörig till en person i behov av, eller själv behöver, en god man eller förvaltare ska du inte göra en anmälan. Du ska i stället lämna in en ansökan till tingsrätten.
Anmälan
En anmälan kan vem som helst göra som upptäckt att en person behöver hjälp. Det kan till exempel vara en granne, vän eller någon annan som ser hjälpbehovet. En anmälan kan också göras av någon som i sin yrkesroll kommer i kontakt med personen. Vissa, exempelvis socialnämnden, ska anmäla behovet.
Du gör anmälan till överförmyndaren i den kommun där personen som behöver hjälp är folkbokförd.
Det är viktigt att det är tydligt om anmälan gäller godmanskap eller förvaltarskap.
Vad händer efter anmälan?
När en anmälan kommer till överförmyndarenheten börjar vi med att utreda om det behövs god man eller förvaltare. Ibland kan det krävas mer underlag för att vi ska kunna bedöma om det finns ett behov. Om det inte finns något förslag på ställföreträdare försöker vi att hitta någon som vill ta på sig uppdraget.
När vi har allt underlag vi behöver och det finns en person som vill ta på sig att bli god man eller förvaltare skickar vi in en ansökan till tingsrätten. Det är tingsrätten som fattar beslut om anordnande av godmanskap och förvaltarskap.
Avskrivning
Det är inte alla anmälningar som leder till en ansökan till tingsrätten. I vissa fall fattar överförmyndarnämnden beslut om att avskriva ärendet. Det kan vara på grund av att det inte finns något behov, för att vi inte får in tillräckligt med underlag eller för att personen inte vill ha god man. Ärendet kan också avskrivas om ingen vill åta sig uppdraget, eftersom det inte går att anordna godmanskap eller förvaltarskap utan en ställföreträdare.