Använd e-tjänst för barnets årsräkning

Äntligen kan alla föräldrar, förmyndare och särskilt förordnad vårdnadshavare lämna in årsräkning via e-tjänst. Prova gärna när du lämnar in årsräkning för 2024. E-tjänsten kan även användas för sluträkning eller om du bara ska lämna in en redogörelse.

E-tjänsten är öppen under hela året. Vi rekommenderar att du löpande lägger in alla transaktioner på barnets konton. Det betyder att du redan nu kan börja med årsräkningen för år 2025. Då blir det enklare nästa gång du ska lämna in redovisningen.

Hur går det till?

I e-tjänsten skapar du en kassabok med alla transaktioner under året. Du ska bara redovisa konton som du har tillgång till i kassaboken, inte barnets eget kortkonto. Systemet sammanställer sedan kassa­boken till en årsräkning.

Du lägger även in övriga tillgångar i årsräkningen, exempelvis fonder, värdepapper och fastigheter. Sedan laddar du upp alla underlag, till exempel årsbesked och kontoutdrag.

Om ni är två förmyndare ska båda skriva under med sitt BankID. Om vi har era mejladresser kommer den andra få ett mejl där hen uppmanas logga in och skriva under.

Vad behöver jag för att använda e-tjänsten?

Du behöver:

  • Dator med Windows eller surfplatta med Android eller IOS
  • Underlagen i digitalt format
  • BankID

För dator fungerar följande webbläsare: Chrome, Edge, Firefox. På surfplatta behöver du använda Chrome eller Safari. Tjänsten går inte att använda på mobiltelefonen.

Guide för att enkelt komma igång

Vi har tagit fram en guide för hur du ska redovisa barnets ekonomi i e-tjänsten. Det är viktigt att du går igenom den för att undvika att redovisa fel saker på fel ställe. Det sparar tid både för dig och oss i slutändan.

Ska du bara lämna in redogörelse?

E-tjänsten fungerar även för dig som bara ska lämna en redogörelse. Använd blanketten redogörelse förordnad förmyndare, inte den som ligger i e-tjänsten. Spara blanketten på din dator eller surfplatta och fyll i. Ladda sedan upp den i e-tjänsten. Du behöver inte skriva ut och skriva under blanketten. Om ni är två förmyndare behöver båda signera med BankID. Om vi har era mejladresser kommer den andra få ett mejl där hen uppmanas logga in och skriva under.

Blanketten Redogörelse förordnad förmyndare , 163.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Fungerar e-tjänsten vid förenklad redovisning?

Ja, e-tjänsten fungerar även vid förenklad redovisning. Du behöver inte lägga upp en kassabok med inkomster och utgifter. Däremot behöver du lägga upp alla tillgångar för 1 januari och 31 december samt bifoga underlag.

Undvik de vanligaste misstagen

Lägg inte upp barnets egna konton i kassaboken. Exempelvis det konto barnet har sitt kort och Swish kopplat till. Transaktioner på det kontot ska inte registreras i kassaboken.

Fonder, värdepapper, ISK, aktiedepåer ska inte redovisas i kassaboken.

Kan jag även lämna in sluträkning efter barnet blivit myndigt?

Ja, det kan du göra. Den enda skillnaden är att i stället för årsbesked ska du bifoga underlag som visar barnets tillgångar per myndighetsdagen. Kryssa i Visa även avslutade

  • Kontakt

    Överförmyndarenheten Umeå

    090-16 61 00, knappval 1 overformyndarenheten@umea.se

    Besöksadress

    Götgatan 3, två trappor

    Postadress

    Överförmyndarenheten, 901 84 Umeå

    Telefontider:
    måndag, tisdag, torsdag och fredag, klockan 09.00–10.00

    Besökstider:
    måndag–onsdag, klockan 13.30–14.30
    torsdag–fredag, klockan 10.00–11.30

    Under besökstid kan du hämta och lämna handlingar. Boka besök i förväg via telefon eller mejl.

  • Kontakt

    Överförmyndarenheten Örnsköldsvik

    090- 16 61 00, knappval 2 overformyndarenheten-ovik@umea.se

    Besöksadress

    Nygatan 16

    Postadress

    Överförmyndarenheten, 891 88 Örnsköldsvik

    Boka besök i förväg.

    Telefontider:
    måndag, tisdag, torsdag och fredag, klockan 09.00–10.00

Sidan uppdaterades