Du som behöver eller har god man eller förvaltare

Vad innebär det att ha god man?

Att ha god man är en hjälp i det dagliga livet. Även om du får hjälp av en god man behåller du din rättshandlings­förmåga, det vill säga du fortsätter att bestämma över dina personliga angelägenheter och tillgångar samt kan ingå bindande avtal.

Gode mannen bestämmer ingenting åt dig utan han eller hon ger dig hjälp och stöd i olika situationer och beslut. Gode mannen måste alltid få ditt samtycke i alla större rättshandlingar innan han eller hon utför något ärende. Man kan säga att gode mannen fungerar som din förlängda arm ute i samhället.

En god man är en person som utför sitt uppdrag på sin fritid, när han eller hon inte arbetar. Därför kan du inte räkna med att alltid kunna nå din gode man.    

Det finns olika orsaker till att en person får hjälp av en god man. Den som har rätt till god man ska på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande inte klara av att bevaka sin rätt i samhället, sköta sin ekonomi eller för övrigt ta hand om sina personliga angelägenheter.

Alla har inte rätt till god man utan biståndet behovsprövas. En person som har god man kallas formellt huvudman. Det är frivilligt att ha god man.

Alla personer har olika behov av hjälp och stöd från sina gode män. Därför är det viktigt att du och din gode man noggrant diskuterar igenom dina önskemål och behov av hjälp och stöd. Det finns tre övergripande områden där gode mannen kan erbjuda dig hjälp och stöd: 
 
1. Bevaka rätt innebär att gode mannen

  • ser till att dina allmänna rättigheter i samhället respekteras och även hjälper till att bevaka dina rättigheter vid en speciell händelse, till exempel vid en fastighetsförsäljning
  • ser till att du får den hjälp du behöver och har rätt till genom att till exempel söka bidrag för dig, överklaga beslut åt dig.

2. Förvalta egendom innebär bland annat att gode mannen

  • sköter din ekonomi och tar hand om din inkomst, din pension och dina bidrag
  • ser till att dina räkningar blir betalda
  • lämnar fickpengar till dig
  • deklarerar
  • förvaltar ditt kapital, till exempel dina sparkonton eller värdepapper på banken, din fastighet med mera
  • vid behov ansöker om skuldsanering, försörjningsstöd, bostadstillägg, handikappersättning med mera.

3. Sörja för person innebär att gode mannen

  • besöker dig cirka en gång per månad,
  • ser till att du får det stöd och den hjälp du behöver för det dagliga livet.

God man har rätt till ett skäligt arvode för sitt uppdrag samt ersättning för nödvändiga utgifter. Att ha god man kan kosta 7 000–20 000 kronor per år.

Det normala är att du betalar arvodet till din gode man. Den som har låga inkomster och tillgångar kan få arvodet betalat av kommunen.

Inkomstgränsen för kommunalt arvode ligger på 2,65 gånger prisbasbeloppet. Tillgångsgränsen är två gånger prisbas­beloppet.

Huvudmannen betalar i regel arvodet till gode mannen, men gode mannen själv betalar skatt och egenavgifter på arvodet.

Du kan själv ansöka om god man men om du vill får du självklart be en anhörig om hjälp med din ansökan. Förutom själva ansökan ska du skicka med läkarintyg och social utredning som bekräftar ditt behov av god man.

I ansökan ska du ange vilken hjälp du behöver (se under rubriken "Vad kan gode mannen göra för dig?" i ansökan).

Föreslå gärna någon du känner och litar på som kan utses till din gode man. Handläggaren på överförmyndarenheten undersöker sedan om personen i fråga är lämplig. Har du inget eget förslag föreslår handläggaren en person. Innan ett beslut fattas får du träffa den föreslagne personen och ge ditt samtycke till valet av honom eller henne som din gode man. 

För att kunna få hjälp av en god man krävs ett samband mellan ett sjukdomstillstånd och behov av hjälp. God man är en hjälpinsats som bara beviljas när du inte kan få hjälp av någon annan. Det är frivilligt att få hjälp av en god man.

Exempel på sjukdomstillstånd som kan motivera godmanskap är demenssjukdomar, neuropsykiatriska funktions­nedsättningar, intellektuell funktionsnedsättning, missbruksproblematik, kognitiva nedsättningar, psykisk sjukdom med flera.

Om man inte är nöjd med sin god man eller förvaltare kan man ta kontakt med Överförmyndarenheten. Klagomål ska skickas in skriftligt varpå en utredning påbörjas. God man eller förvaltare får ta del av klago­målet och möjlighet att yttra sig över det. Klagomålet resulterar i ett beslut/svar till den klagande.

För förvaltarskap krävs förutom det ovanstående, att personen bedöms vara ur stånd att vårda sig själv eller sin egendom. Det kan till exempel röra sig om en psykiskt sjuk person som är så aktiv och omdömeslös i sitt handlande att det hotar personens ekonomi eller sociala existens. Enbart omdömeslöst ekonomiskt beteende är i sig inte grund för förvaltarskap.

Om du tycker att du inte längre behöver en god man eller förvaltare kan du ansöka om att godmanskapet eller förvaltarskapet ska upphöra. Du skickar ansökan till tingsrätten som fattar beslut i ärendet.

För att ett förvaltarskap ska upphöra måste det finnas ett läkarintyg där det står att du inte längre behöver en förvaltare.

  • Kontakt

    Överförmyndarenheten Umeå

    090-16 61 00, knappval 1 overformyndarenheten@umea.se

    Besöksadress

    Götgatan 3, två trappor

    Postadress

    Överförmyndarenheten, 901 84 Umeå

    Telefontider:
    måndag, tisdag, torsdag och fredag, klockan 09.00–10.00

    Besökstider:
    måndag–onsdag, klockan 13.30–14.30
    torsdag–fredag, klockan 10.00–11.30

    Under besökstid kan du hämta och lämna handlingar. Boka besök i förväg via telefon eller mejl.

  • Kontakt

    Överförmyndarenheten Örnsköldsvik

    090- 16 61 00, knappval 2 overformyndarenheten-ovik@umea.se

    Besöksadress

    Nygatan 16

    Postadress

    Överförmyndarenheten, 891 88 Örnsköldsvik

    Boka besök i förväg.

    Telefontider:
    måndag, tisdag, torsdag och fredag, klockan 09.00–10.00

Sidan uppdaterades