Inriktning 1
Grupp 8 vänder sig till personer med en intellektuell funktionsnedsättning som har ett behov av en tydlig struktur och kommunikation. Deltagarna tränar på att samarbeta och vara i sociala sammanhang genom att utföra olika fysiska, fin- och grovmotoriska arbetsuppgifter. Stor del av de aktiviteter som erbjuds under en dag syftar till att deltagarna ska få utlopp för sin energi samt utveckla sina personliga mål, som sätts tillsammans med verksamheten.
Exempel på arbetsuppgifter: vedhantering, demontering, träning, tillverkning av tändrullar och fysiska aktiviteter/arbetsuppgifter utomhus.
Fysisk miljö: Verksamheten ligger i industriella lokaler. Höga ljud kan förekomma då en av arbetsuppgifterna är vedklyvning samt andra moment maskiner som ger ifrån sig ljud. Det finns olika enskilda arbetsstationer i lokalen.
Adress: Lärlingsgatan 19
Mirum vänder sig till personer inom autismspektrum med intellektuell funktionsnedsättning, PWS eller liknande. Mirums verksamhet består av två avdelningar, Mirum 1 och Mirum 2. Deltagarna på Mirum har under sin dag ett stort behov av struktur, rutiner och ett nära handledarstöd, därav sker de flesta av aktiviteterna enskilt med en på en handledning eller i en mindre grupp.
Mirum strävar efter en atmosfär som är meningsfull och trygg, där verksamheten bemöter deltagarna genom ett strukturerat, lågaffektivt och lösningsfokuserat förhållningssätt. Verksamheten strävar efter att på olika sätt anpassa och utmana utifrån individens förmågor och behov.
Exempel på arbetsuppgifter: De arbetsuppgifter som utförs av deltagarna är bland annat att strimla tidningar som blir till ströunderlag för ett stall, producera tändrullar, räkna pussel/ spel åt flertalet returbutiker. Verksamheten har även ett samarbete med Bostaden där deltagarna genomför skräpplockning i närområdet på Ersboda. Verksamheten försöker även möjliggöra andra typer av fysisk aktivitet utomhus kontinuerligt.
Fysisk miljö: På Mirum finns möjlighet att ha en avskärmad arbetsplats och gruppaktivitet sker i en mindre grupp. För att möjliggöra detta finns ett antal mindre arbetsrum samt ett fåtal aktivitetsrum som inbjuder till en egen arbetsplats där de lika arbetsmomenten utförs.
Adress: Byttgränd 9
Neva är en daglig verksamhet för personer inom autismspektrum kombinerat med intellektuell funktionsnedsättning som har behov av nära handledarstöd. Verksamheten är uppdelad i tre olika våningsplan. Ett våningsplan består av enskilda arbetsrum eller stationer med så lite yttre stimuli som möjligt. På övriga två våningsplan kan deltagare utföra arbetsuppgifter där viss interaktion med andra deltagare förekommer i smågrupper.
Deltagarna erbjuds ett nära handledarstöd där handledare, personlig assistent eller kombipersonal följer deltagarna under samtliga moment. Deltagarna arbetar enskilt, antingen i egna rum eller vid egna arbetsstationer i ett mindre sammanhang.
Exempel på arbetsuppgifter: Neva arbetar med Lika på lika, legojobb, sortering, skapande och rörelse. Anpassning av kravnivå på arbeten görs av stödassistenterna utifrån varje individs förutsättningar. Kontinuitet som en del av kvaliteten på Neva bidrar till att öka tryggheten och förståelsen hos deltagarna. Samtliga deltagare erbjuds enklare rörelseaktiviteter minst en gång om dagen.
Fysisk miljö: Verksamheten har tillgång till tre olika våningsplan där deltagarna har sina hemvister utifrån enskilda behov.
Våning 1 = enskilda rum
Våning 2 = egna arbetsstationer i ett rum med någon/några andra deltagare
Våning 3 = lite stimuli, enskilda rum
Adress: Aktrisgränd 17
Kontakt
Vid frågor om en specifik daglig verksamhet, kontakta enhetschef via Umeå kommuns växel: 090-16 10 00