Från tomten till (nästan) alla barn: En trygg jul

Jul och långledigt står för dörren och många barn längtar efter familjemys, julklappar och sovmorgon. Men i många hem dricker vuxna för mycket, och barn upplever rädsla och oro i stället för julglädje och värme.

På grund av en orolig familjesituation ser inte alla barn fram emot jullovet, så som alla barn borde få göra. För att göra dig uppmärksam på detta har vi gjort en film med Maria Lindahl från kommunens alkohol- och drogrådgivning – Ingången. Maria har lång erfarenhet av att stötta familjer i olika svårigheter. Hon berättar om problematiken med barn som växer upp i en miljö där det finns beroenden, vad du som finns i närheten kan göra och var råd, stöd och hjälp finns.

Du är viktig!

15 procent av alla barn i Sverige påverkas negativt av att en förälder eller annan vårdnadshavare dricker för mycket alkohol, och julhelgen kan vara extra jobbig för den som har det tufft hemma. När en förälder drabbas av allvarliga svårigheter påverkas hela familjen, inte minst barnen. Som vuxen bland barn är du viktig. Du är viktig för att uppmärksamma, stötta och be om hjälp för att barn i din närhet ska ha en bra uppväxt.

Det finns hjälp

Hos kommunens alkohol- och drogrådgivning Ingången finns stöd att få för både vuxna och barn. Du kan vända dig till socialtjänsten om du känner oro för att ett barn inte har det bra i sin hemmiljö. Vi behöver alla hjälpas åt att se barn som behöver stöd och hjälp.

Barns rättighet

Alla barn har rätt till en skälig levnadsstandard som är tillräcklig för barnets utveckling på alla plan. Vi ska ta hänsyn till barns bästa i alla beslut som rör dem. Barns rätt till trygghet och en bra uppväxtmiljö är centralt i Förenta nationernas (FN) barnkonvention, som Sverige undertecknade 1990.

Risker för barn i utsatta miljöer

Att växa upp i en miljö där det förekommer skadligt bruk, missbruk eller beroende innebär stora risker för barnets fysiska och psykiska hälsa. Barn i dessa miljöer utsätts ofta för en hög grad av stress och otrygghet, vilket kan leda till långvariga konsekvenser.

Utbildning
Jämfört med andra barn har mer än dubbelt så många barn till föräldrar med skadligt bruk eller beroende ofullständiga betyg i grundskolan.

Utveckla eget beroende
Om en förälder vårdas för beroende är det fyra till sju gånger fler unga som själva utvecklar ett beroende.

Dödlighet
Bland unga vuxna vars föräldrar har problem med skadligt bruk, missbruk eller beroende är risken att dö före 30 års ålder nästan tre gånger högre.

Försörjningsstöd
Det är fyra gånger vanligare hos barn till föräldrar med skadligt bruk, missbruk eller beroende att familjen har försörjningsstöd.

Psykisk ohälsa
Två till tre gånger fler unga vuxna som haft en förälder som sjukhusvårdats för psykisk ohälsa, har själva behövt specialistvård inom psykiatrin.

Självmordsförsök
Sjukhusvårdade försök till suicid är trefaldigt högre bland unga med föräldrar som vårdats för psykisk ohälsa.

En vinst för alla

En analys av Linnéuniversitetet visar att samhällets kostnader kan minska med 35 miljarder per år om barn från familjer där det finns skadligt bruk, missbruk, beroende eller psykisk ohälsa inte själva utvecklar dessa problem som vuxna.

Ett barn med pappa och mamma sitter med tomtebloss i händerna framför julgran.
Sidan publicerades