Våld och övergrepp
Våld är när man skadar, skrämmer eller kränker en annan person. Det kan också vara när man tvingar en person att göra något den inte vill eller hindrar personen från att göra något den vill. En del växer upp med våld omkring sig, men ingen ska behöva ha det så. Allt våld mot barn kan kallas barnmisshandel och det är förbjudet.
Det finns många typer av våld
Våld behöver inte betyda att någon gör dig illa fysiskt, alltså så att det känns på kroppen, utan våld kan se ut på andra sätt också. Här är några exempel på saker som räknas som våld:
- När någon slår dig med sparkar eller slag.
- När någon håller fast dig eller puttar dig hårt så att du får sår och blåmärken.
- När du gång på gång blir kallad för något fult och elakt.
- När du gång på gång får höra att du är dålig och jobbig.
- När du blir hotad.
- När du blir inlåst.
- När du blir tvingad till sex eller till att göra något sexuellt.
- När dina föräldrar inte tar hand om dig på ett bra sätt, till exempel om du får gå hungrig, inte har kläder, inte har någonstans att sova eller inte får omtanke och kärlek.
Våld kan göra ont både på och i kroppen
Även om det känns som att våldet inte var så farligt så påverkar det dig. Om du blir utsatt för fysiskt våld gör det ont på kroppen, men all typ av våld lämnar spår inuti kroppen också. Du kanske känner dig orolig, arg eller ledsen. Du kan också få svårt att koncentrera dig eller tycka att det är svårt att lita på och umgås med andra. Ibland kan det också hända att du får ont i kroppen även om du inte har blivit slagen. Du kan till exempel få ont i magen eller huvudvärk.
Det är vanligt att man håller dessa känslor inom sig och då blir det svårt för andra att förstå att något är fel. Därför är det bra att berätta för någon vuxen att du själv, eller någon du känner, blir utsatt för våld.