Sal med många människor i rörelse. På stor skärm finns bild med texten Umeå snack.

Initiativet Framtidens Umeå, ett samarbete mellan Umeå kommun och Företagarna Umeå, lanserades på Umeå Snack mars.

Umebrå nyhetsbrev – mars 2025

Här kan du läsa om vår och Företagarna Umeås satsning Framtidens Umeå, Frida som blir kommundoktorand och om kompetensutvecklingen Trygga barn – hållbar framtid, för pedagoger i förskolan. Ta del av detta och mycket mer. Och du, nu kan du anmäla dig till Umebrå forum i maj.

Framtidens Umeå – satsning för trygg uppväxt, mot kriminell påverkan

Umeå kommun och Företagarna Umeå går samman i ett omfattande initiativ – Framtidens Umeå. Initiativet lanserades officiellt på Umeå Snack Länk till annan webbplats., och syftar till att främja lika uppväxtvillkor, barns hälsa och skydda barn från kriminell påverkan.

Befintliga polisiära och kommunala resurser kommer inte att räcka till för att hantera den växande rekryteringen. Därför skalar vi nu upp det förebyggande arbetet tillsammans med näringslivet för att förhindra att barn hamnar i riskzonen, säger Frida Puntonet Davidila, Umebrå.

Läs mer om Framtidens Umeå. Länk till annan webbplats.

HALVDAGSKONFERENS: Umebrå forum

Umebrå arrangerar Umebrå forum på hotell Scandic Plaza Umeå, tisdag 13 maj klockan 09.00–12.00. Anmäl dig redan nu.

Läs mer här och anmäl dig redan nu.

Kommundoktorand

Den 1 april inleder Umeå kommun ett samarbete med Företagsforskarskolan och Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå Universitet för att utveckla en metod för att prioritera brottsförebyggande insatser i svenska kommuner. Projektet leds av kommundoktoranden Frida Puntonet Davidila och bygger på ramverken Capability-Adjusted Quality of Life (CALY-SWE) Länk till annan webbplats. och Importance, Tractability, and Neglectedness (ITN) Länk till annan webbplats., som analyserar brottens påverkan på livskvalitet och vilka åtgärder som ger störst effekt. I samarbete med Umeå kommuns brottsförebyggande samordnare utvecklas ett verktyg som ska stödja kommunala beslutsfattare och samordnare i att prioritera insatser.

Projektet är särskilt aktuellt i ljuset av den nya lagstiftningen (SFS 2023:196) Länk till annan webbplats., som stärker kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete. Genom att kombinera forskning och praktik minskar glappet mellan teori och tillämpning, vilket gör forskningsresultaten direkt användbara. Modellen kan inte bara stärka Umeås strategiska arbete utan också fungera som en förebild för andra kommuner.

Läs mer om hur en kommundoktorand ska stärka kommunens kapacitet att prioritera och genomföra brottsförebyggande insatser. Länk till annan webbplats.

Trygga barn – hållbar framtid

För att tidigt förebygga att barn far illa kommer alla pedagoger i Umeå kommuns förskolor att få kompetensutvecklingen Trygga barn – hållbar framtid. Syftet är att öka medvetenheten och kunskapen hos pedagogerna, så att de kan upptäcka, bemöta och agera förebyggande kring barn som far illa.

Trygga barn – hållbar framtid är en del i kommunens gemensamma satsning Umeå växer tryggt och säkert. En långsiktig samverkan där alla verksamheter inom kommunen arbetar tillsammans för att alla barns rätt till en trygg uppväxt och en hållbar framtiden.

Har du frågor om Trygga barn – hållbar framtid kan du kontakta Ulrika Nordin, projektledare Trygga barn – hållbar framtid, på ulrika.nordin.2@umea.se

Läs mer om den långsiktiga satsningen Umeå växer tryggt och säkert. Länk till annan webbplats.

Ungaenkäten

Umeå kommun har genomfört Ungaenkäten vartannat år sedan 2014. Senast hösten 2024. Nu finns resultatet i rapporten Unga 24.

Ungaenkäten är ett viktigt verktyg för att förstå ungdomars behov och vad som är viktigt i deras liv. Genom att analysera resultaten kan vi identifiera områden där insatser behövs och skapa bättre uppväxtvillkor för framtida generationer i kommunen, säger Peter Thuresson, statistiker, Umeå kommun.

Läs mer om undersökningen och läs hela rapporten Unga 24. Länk till annan webbplats.

UVTS – uppdaterad webbplats

Sedan årsskiftet 24/25 har webbplatsen för Umeå växer tryggt och säkert uppdaterats med länkar till utbildningsmaterial för yrkesverksamma som möter barn och ungdomsgrupper, information om organiserad brottslighet och Framtidens Umeå, ett samarbete mellan Umeå kommun och Företagarna Umeå.

Läs mer på UVTS webbplats. Länk till annan webbplats.

Konsultationsforum

Gängbrottslighet, hedersvåld och våldsbejakande extremism blir allt vanligare i Sverige. Till detta kommer psykisk ohälsa som kan vara en bidragande faktor i samband med våldsbrott. För det omgivande samhället är det en utmaning att se och förstå vilka signaler som vi behöver ta på allvar. I Umeå kommun finns Konsultationsforum där främst yrkesverksamma, men även privatpersoner, snabbt kan få råd och stöd vid oro för en person eller gruppering. Forumet består av sakkunniga representanter från Umeå kommun, Polismyndigheten och Region Västerbotten, som är erfarna och kan ge råd om hur en oroande situation bör hanteras.

Läs mer om hur du får kontakt med Konsultationsforum. Länk till annan webbplats.

Risken att utsättas för partnervåld störst bland unga

Risken att bli utsatt för våld i partnerrelation är mer än dubbelt så stor för unga och unga vuxna i åldrarna 16 till 29 år, jämfört med personer över 45 år. Oavsett ålder löper kvinnor en större risk än män när det handlar om fysiskt våld eller hot, men när det gäller våld som inte är fysiskt har män en något högre risk att utsättas. Det visar en ny studie från Brå.

Läs om studien i ”Risk för våld i partnerrelation” på Brås webbplats. Länk till annan webbplats.

LÄSTIPS: Rapport – Tjejer i gängkriminalitet

I skuggan av en ökad organiserad brottslighet finns en grupp som ofta glöms bort – tjejerna. De som lever i och exploateras av kriminalitet, men sällan fångas upp av samhällets insatser. Ny rapport från KSAN synliggör tjejers situation, den utsatthet som ofta omger dem och vad som krävs för att fånga upp signalerna i tid. I rapporten lyfts flera exempel från Umeå.   

Läs rapporten ”Tjejer i och exploaterade av gängkriminalitet” av KSAN. Länk till annan webbplats.

WEBBINARIUM: Tjejer i och exploaterade av gängkriminalitet

KSAN arrangerar ett kostnadsfritt webbinarium kring rapporten ”Tjejer i gängkriminalitet”, fredag 11 april klockan 13.00–14.30. Webbinariet genomförs på videoplattformen Zoom.

Välkommen! 

Mer information, anmälan och zoom-länk på KSAN:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Du prenumererar väl på våra nyheter?

Anmäl dig som prenumerant så får du alla våra nyheter. Eller tipsa en kollega eller vän som är intresserad av det brottsförebyggande arbetet i Umeå kommun.
Anmäl dig som prenumerant!

Kontakt

Kontakta Umebrå genom att skicka ett mejl till umebra@umea.se

Sidan uppdaterades