Förebyggande arbete bland unga

Brottsförebyggande arbete syftar till att förhindra förekomsten av brott, genom att förändra platser (situationell brottsprevention) eller påverka människors benägenhet att begå brott (social brottsprevention).

Fokus för effektivitet

När det gäller social brottsprevention så riktas förebyggande insatser ofta mot målgruppen barn och unga. Detta av fler skäl. Först för att barn och unga är en särskilt skyddsvärd grupp, i stort behov av hjälp och stöd. Sen för att tonåren och de tidiga vuxenåren är den mest brottsaktiv ålder, då flest begår någon form av lagöverträdelse. Men också för att forskningen visar att det är mest effektivt, såväl för individen som ur ett samhällsperspektiv, att sätta in brottsförebyggande insatser i ung ålder, för att tidigt bryta en negativ utveckling. Därav det förebyggande arbetets fokus på just barn och unga.

Tidiga samordnade insatser

Brottsförebyggande insatser handlar ofta om att tidigt uppmärksamma problem, för att i samverkan sätta in åtgärder. Det kan handla om att i tidiga år identifiera barn och familjer i behov av extra stöd; psykisk ohälsa, omsorgssvikt, skolmisslyckande, konflikter i familjen kan nämligen, om de inte fångas upp tidigt, öka risken för kriminalitet senare i livet. Ofta kräver sådana problem samverkan mellan olika samhällsaktörer, som skolan, hälsovården och socialtjänsten. HLT, Hälsa Lärande Trygghet, är ett sådant forum vars syfte är att erbjuda tidiga samordnade insatser. På skolnivå finns även ett flertal andra samverkanskonstellationer vars syfte är att dela information för att få en gemensam lägesbild (ett av huvudsyftena med de Lokala förebyggande råden) eller för att kunna erbjuda specifika grupper eller individer samordnat stöd (som inom SSPF, Samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid).

Specifika grupper

I vissa fall är insatser riktade mot specifika grupper, för att stärka deras skyddsfaktorer eller minska deras riskfaktorer. Exempelvis erbjuds i Umeå MBU, Människan bakom uniformen, en utbildningsinsats vars huvudsakliga syfte är att fånga upp unga i risk för utanförskap och kriminalitet, erbjuda dem en trygg gemenskap och förebygga misstro mot myndigheter.

Preventionspyramidens tre delar: längst ner - universell prevention (breda generella insatser som riktar sig till alla), mitten - selektiv prevention (riktar sig till grupper med förhöjd risk eller avsaknad av skyddsfaktorer), och överst - indikerad prevention (insatser till individer med omfattande behov som redan är utsatta).Förstora bilden

Preventionspyramiden. Klicka för större bild.

Sidan uppdaterades