Stäng

Foto: Fredrik Larsson

Rådhusparken

Rådhusparken, i stadens centrum som en fortsättning på Rådhusesplanaden fanns i stadsplanen från år 1864 som en öppen yta men anlades och färdigställdes först 1897, nästan ett decennium efter stadsbranden 1888.  

Parken omgärdas än i dag av byggnader som även de uppfördes efter stadsbranden. När Rådhusparken först anlades var parken, vars slingrande grusgångar och träd- och buskplanteringar det som mötte nyanlända resenärer eftersom älven då var den främsta resvägen in i Umeå.

En fontän byggdes i parken år 1920, med pengar som hade samlats in under tio år. Den placerades i centrum av parken och där ligger den än i dag. Den nuvarande fontänen byggdes om 2003. 

På södra sidan av rådhuset mot Rådhusparken står en byst av Gustav II Adolf, den kung som gav Umeå stadsprivilegier på 1600-talet. Bysten är utförd av Otto Strandman 1924. 

En större ombyggnation genomfördes med en nyinvigning år 2017, med ny fontän, nya sittmurar, renoverade gräsmattor och stora, innehållsrika perennplanteringar. Parken har försetts med nya parkmöbler och ny utrustning. Utformningen är gjord av landskapsarkitekt Ulf Nordfjell på Ramböll och följer det gestaltningsprogram som togs fram för hela stadsrummet från Rådhuset till älvsstranden. 

Övre delen av parken, från Rådhuset och ner mot Västra Strandgatan innehåller

  • byst föreställandes Gustav II Adolf
  • formklippta skogslindar
  • sittplatser 
  • terrasserade, sluttande gräsytor ner mot älven
  • träd-, busk- och perennplanteringar med vårlök
  • fontän.

Nedre delen av parken närmast älven innehåller

  • sittplatser 
  • terrasserade, sluttande gräsytor ner mot älven
  • träd-, busk- och perennplanteringar med vårlök
  • en overflow-damm
  • kajkant inklädd med ett trädäck 
  • bastion, en över älven utskjutande utsiktsplats.

Den älvsnära delen har gestaltats som ett modernt parktorg. Mötet med älven har manifesterats i ett generöst, varmsvart trädäck i två nivåer. Den nya bastionen, en utsiktspunkt över älven och parken, är ett spektakulärt inslag. Granitbeläggningen i mönster inspirerat av björkstammens vit-svarta färgskiftningar ger platsen en särprägel och beständigt intryck. Samma beläggning följer strandpromenaden uppströms och omsluter det nya kulturhuset Väven. På kajen finns strandinspirerade planteringsytor i olika färgkombinationer. Det storvuxna, brokbladiga gräset tuvrör tillsammans med stjärnflocka i olika nyanser, blodtopp, riddarsporre och höstanemon ger en tydlig karaktär. Tidig vår blommar smålökar i mängd för att senare kompletteras av kirgisilökar och tulpaner. I juni blommar de tio bäraplarna, några av dem har tillvaratagits från Trädgård i norr; utställningsträdgården från Bomässan 1987 som tidigare fanns på platsen. Perennplanteringarna skiftar med årstiderna och om hösten bidrar även färgstarka prydnadsrönnar gulnande björkar mot en fond av mörk thujahäck. Under den mörka årstiden skapar belysningen av träden, dammen och trädäcken en helt ny upplevelse. Vid Storgatan har formklippta lindar planterats, längs Rådhusgatorna finns nya rader av björkar och i själva parken lönnar, hästkastanjer, ullungrönnar och katsuror.

Läge: centrum, mellan rådhuset och älven
Storlek: cirka 1 300 kvm
Landskapsarkitekt vid ombyggnationen 2017: Ulf Nordfjell

Hitta hit

Andra sidor

Sidan publicerades www.umea.se/radhusparken