%20P1920_KHM_Bukhoor_Konceptbild%20WEBB%201280x720.png)
Den nya utställningen Bakhoor har vernissage 9 november på Kvinnohistoriskt museum.
Följ rökelsens väg på Kvinnohistoriskt museum
Lördag 9 november öppnar den egenproducerade utställningen Bukhoor – rökelsens väg på Kvinnohistoriskt museum. En utställning om generationer av kvinnor som skapat rökelse, bukhoor, i tusentals år.
Rökelsevägen är en av de äldsta handelsvägarna i världen och den länkar ihop tre hav, tre kontinenter och tre antika civilisationer – från de sydliga delarna av Arabiska halvön till Medelhavshamnarna i norr.
Samtidigt som karavanerna transporterade rökelse fanns mäktiga kvinnor som regerade i den här delen av världen. I utställningen möter publiken några av dem: Drottningen av Saba, Zenobia, Sammu-ramat, Hatshepsut och Amanirenas.
I en ny utställning har Kvinnohistoriskt museum samarbetat med Amal Aziz, stateg, Mellanösternspecialist och tidigare journalist. Genom sitt modersarv har hon en unik inblick i både den historiska och nutida tillverkningen av rökelse.
– Jag vill synliggöra det rika historiska arv som dessa kvinnor har bidragit till, med särskilt fokus på rökelsetraditionen – bukhoor, som det kallas på arabiska, säger Amal Azis.
Tillagar bukhoor i sitt kök
Utställningen är formgiven i samarbete med Lina Alarabi, en formgivning där besökaren bjuds in till en värld där rökelsens kvinnor är i centrum. Skira tyger, starka färger och filmer där rökelser produceras och används. Drottningarna i rummet illustreras med en formgivning som utmanar hur de tidigare har fått ta plats.
Berättelserna i utställningen rör sig som röken från bukhoor fram och tillbaka under 3 000 år och når ända fram till idag. Vi får följa rökelsens väg 2024 där vi möter Fethya som tillagar bukhoor efter ett gammalt recept i sitt kök. Hon säljer den på WhatsApp och den tänds senare i en kaffeceremoni i ett vardagsrum i Malmö. Doften finns som ett spår i vårt utställningsrum – för att ta dig hem, eller till en annan tid!
– Jag är glad att Kvinnohistoriskt museum delade min vision – genom att erbjuda utställningstexter på svenska, engelska och arabiska skapar vi en dialektik som förenar museets praktik med mitt och Linas unika perspektiv på detta arv, säger Amal Aziz.