Brandskydd i hemmet
Brandvarnare och brandsläckare är en billig livförsäkring.
Ha en fungerande brandvarnare
Med en fungerande brandvarnare i taket ökar chanserna att du ska kunna ta dig ut om det börjar brinna. Varje år dör mer än hundra människor i bränder, de flesta i sin bostad.
Placera brandvarnaren rätt
Brandvarnaren ska framför allt skydda dig när du sover. Det är viktigt att brandvarnaren sitter i taket och att det är minst 50 centimeter till närmaste vägg. Om du bor i ett tvåvåningshus är det bra att sätta brandvarnare där trappan kommer upp på övervåningen. Se också till att du placerar brandvarnare utanför sovrummen.
Byt batteri
Batteriet bör bytas varje år, till exempel första advent. Använd alkaliska batterier. När batteriet börjar ta slut ger brandvarnaren ifrån sig ett pip med jämna mellanrum.
Testa dina brandvarnare
Testa genom att trycka in knappen som finns på alla brandvarnare. Håll in den ett par sekunder. Om den inte börjar tjuta ska du prova med ett nytt batteri. Om du har varit bortrest mer än en vecka är det lämpligt att prova brandvarnaren. En gång om året bör du byta batteriet i brandvarnaren och rengöra den genom att dammsuga den utvändigt.
Ha också för vana att testa brandvarnaren på första advent. Samtidigt som du värmer glöggen, smakar på den första pepparkakan och tänder det första adventsljuset, varför inte passa på att sköta om och byta batteri i din brandvarnare? På så sätt kan december bli en lugnare och trevligare månad.
Byt brandvarnare
Brandvarnaren bör bytas cirka vart tionde år. Lämna din gamla brandvarnare på återvinningsstationen. Innan du sätter upp din nya brandvarnare märker du den med inköpsmånad och år. Då behöver du inte fundera på hur gammal brandvarnaren egentligen har blivit.
Här kan du köpa brandvarnare
Brandvarnare finns i de flesta livsmedelsbutiker, i fackhandeln, på brandredskapsfirmor och hos försäkringsbolag. Att en brandvarnare uppfyller Konsumentverkets riktlinjer ser du på den etikett som sitter på baksidan.
Pulversläckare bäst i hemmet
Som släckredskap i lägenhet, villa och fritidshus rekommenderas i första hand sexkilos pulversläckare. Pulversläckaren ska vara godkänd enligt SS EN 3 och helst med en hög effektivitetsklass, till exempel 43A 233B C. Du bör även ha en tvåkilos pulversläckare i din bil, husbil, husvagn, båt och liknande. Se till att du och resten av familjen lär er hur man använder brandsläckaren.
Med en sexkilos pulversläckare har även ovana personer goda förutsättningar att släcka de bränder som kan uppstå i ett hem. Den släcker branden snabbare och säkrare än en skumsläckare och har en oöverträffad släckkapacitet i förhållande till sin vikt och storlek.
Brandsläckare delas in i klasser efter vilken typ av bränder de kan släcka. Ovana användare rekommenderas att köpa en släckare med ABC-pulver. Den klarar alla typer av bränder, det vill säga bränder i fasta material, bränder i vätskor och gasbränder.
Lämna in brandsläckaren
Man kan bara använda en brandsläckare en gång. Sedan måste den lämnas in för översyn och påfyllning, även om du bara har använt lite. Vissa återförsäljare tar emot brandsläckare som de sålt när den blivit avfall och du inte vill ha den längre. Kontakta Västerbottens brandredskap eller Aptum.
Brandfilt, ett bra komplement
En brandfilt är ett bra komplement till handbrandsläckaren. Brand på spisen och åtkomliga små bränder på horisontella ytor släcks effektivt med filten.