Algblomning

När vissa alger eller bakterier förökar sig i stor omfattning i en sjö, ett vattendrag eller vid kusten kallas det för algblomning. Här får du information om hur du kan bidra till att minska risken för algblomning och vad du ska göra om du misstänker algblomning.

Det är naturligt att alger blommar under vår och höst, men på senare år har bland annat övergödning och kraftiga värmeböljor lett till ökad algblomning, även under högsommaren.

"Gubbslem" en vanlig alg som kan klia

En vanlig alg i Umeå kommuns kustnära sjöar är Gonyostomum semen som i folkmun kallas för "gubbslem". Den är inte farlig i sig själv, men när det blir varmt på sommaren så spricker cellerna vid beröring. När du simmar emot dem kan du få en geléaktig hinna på huden. Den kliar om du inte duschar bort den.

Blågröna alger - Cyanobakterier

Det som tidigare kallades blågröna alger är egentligen bakterier, eftersom deras uppbyggnad är enkel och mer liknar en bakteriecell än en växtcell. När dessa bakterier, som finns i olika arter, förökar sig i stor omfattning kan de bilda kolonier som ofta omsluts av ett geléhölje.

Algblomning av den typen bildar blågröna sjok som flyter omkring på vattnet och kan vara giftig. När detta förekommer ska man inte bada. Det är också viktigt att hålla till exempel hundar borta från vattnet.

Alger kan vara giftiga

En del blågröna alger innehåller eller utsöndrar gift som kan ge lättare illamående, hudreaktioner, ögonirritation, svullna läppar, öronvärk, ont i halsen, "hösnuva", feber, huvudvärk. Man kan också få besvär i magen och tarmarna, till exempel illamående, kräkningar och diarré.

Husdjur och vilda djur är de grupper som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker vatten med dessa alger eller bakterier kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning.

Om algförgiftning på 1177.se Länk till annan webbplats.

Hur vet du om det är algblomning?

Kraftig algblomning uppstår oftast under perioder med lugnt väder och hög temperatur i vattnet.

Tecken på algblomning:

  • Ytvattnet färgas i nyanser av blågrönt eller brunt
  • Vattnet är grumligt och svårt att se igenom

Allt grumligt är inte algblomning. Alger som har slitit sig eller stora mängder pollen kan ibland likna algblomning.

Se exempel på skillnaden mellan algblomning, pollen och drivande växtdelar Länk till annan webbplats.

Om du misstänker algblomning

Om du upptäcker eller misstänker algblomning i havet kan du kontakta Informationscentralen för Bottniska viken eller rapportera din observation via ett webbformulär.

Kontakta Informationscentralen för Bottniska viken Länk till annan webbplats.

Om du upptäcker kraftig algblomning i en sjö eller ett vattendrag i, meddela Miljö-och hälsoskydd på Umeå kommun. Se kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Hur vet du när det är säkert att bada igen?

Det går bra att bada på en badplats där det tidigare har varit algblomning om vattnet är lika klart som det brukar vara i vanliga fall och inte längre visar några andra tecken på algblomning.

Om vädret har varit mycket lugnt och vattnet vid badplatsen inte byts ut så snabbt ska du vara försiktig med att bada även en tid efter att tecknen på algblomningen försvunnit.

Aktuell information om din badplats

Umeå kommun tar prover på flera badplatser tre gånger per sommar. Om det finns tecken på algblomning i samband med provtagningen registreras det på www.havochvatten.se Länk till annan webbplats.. Ansvariga för badplatsen sätter också upp en skylt som varnar för algblomning.

Provtagning på badplatser i Umeå kommun Länk till annan webbplats.

Så kan du bidra

Som privatperson kan du bidra till att minska näringsbelastningen på flera sätt. Det kan tyckas lite, men många små källor blir sammanlagt ett stort problem.

Några exempel:

  • Töm båttoan i land. Det är särskilt viktigt eftersom båttoaletter används under sommaren, när algerna växer mest. Sedan 2015 är det förbjudet att tömma toalettavfall i havet.
  • Kissa inte i vattnet. Den mängd som en person normalt kissar under ett dygn ger gödning till att bilda ett kilo alger.
  • Avgaser har en gödande effekt, tanka därför gräsklipparen och utombordaren med alkylatbensin, inte den vanliga från bensinmacken.
  • Välj fosfatfria hushållskemikalier om ditt avlopp inte är anslutet till ett reningsverk.

Mer information

Råd om algblomning Havs-och vattenmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Hav och vattenmyndighetens webbplats badplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samlas provresultat från sommarens provtagningar av badplatser i hela Sverige. Läs resultaten för platsen du badar på i sommar.

 

Sidan publicerades