Stäng

Kunskapsspridning

Mötesplatser och kunskapsutveckling

Den koldioxidsnåla platsen arrangerar verkstäder, mötesplatser och konferenser i syfte att utbyta kunskap och koppla samman spetskompetens från akademin, näringslivet och den offentliga sektorn.

Här nedanför kan du läsa om några av våra aktiviteter.

Nudging som verktyg

Sommaren 2021 skapades en "Handbok för nudging" av Lucas Lundberg och Nina Lovering som en del av Den koldioxidsnåla Platsen 2.0 vid Umeå kommun. Handboken togs fram för att skapa en enkel vägledning kring hur nudging kan användas som verktyg för att främja ekologiskt hållbara beteenden i en konsumtions-situation.

Länk till "Handbok för nudging" , 351.8 kB.

Se föreläsningar från vår konferens

I maj 2019 arrangerade projektet en konferens som summerade erfarenheter och resultat från projektets nära tre år. För dig som inte var på plats finns möjlighet att se föreläsningarna och samtalen i efter hand.

Den koldioxidsnåla platsen 2019

Konsumtionens klimatavtryck

Som en av de första i landet har projektet räknat ut vilken klimatpåverkan konsumtionen har i en kommun. Våren 2018 frågade vi 4 000 Umeåbor om deras konsumtionsvanor. Sedan fick Stockholm Environment Institute i uppdrag att beräkna klimatpåverkan från konsumtionen. För att göra resultatet mer tillgängligt för Umeås invånare skapade projektet klimatorientering.se. Kolla in webbplatsen, se en föreläsning eller läs SEI:s rapport.

Läs mer på umea.se/konsumtionsvanor

Webbinarium: Beräkna invånarnas klimatavtryck - så gjorde vi

Forum för miljösmart konsumtion arrangerade 19 mars 2019 ett webbinarium om Umeå kommuns beräkning av kommuninvånarnas klimatavtryck. Hör Anna Gemzell och Sebastian Holmström berätta hur Umeå kommun har arbetat och presentera några av slutsatserna i rapporten Konsumtionsbaserade utsläpp i Umeå kommun.

Se webbinariet i efterhand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mötesplats för hållbara transporter

Den 19-21 september 2018 stod Umeå värd för mobilitetskonferensen Civitas Forum. Nära på 500 deltagare från hela Europa. och andra delar av världen deltog. I samband med konferensen arrangerade vi i projektet Den koldioxidsnåla platsen en mötesplats för deltagare och Umeåbor för att mingla och samtala kring framtidens mobilitet i Umeåregionen och hur vi tillsammans skapar förutsättningarna för hålllbara resor och transporter.

Nästan 200 förbipasserande stannade till vid vår mötesplats för att tävla med tips på hållbara utflyktsmål och både konferensdeltagare och Umeåbor passade på att tycka till om vilka åtgärder som måste till för att få en omställning. Som en del av Trafikantveckan och SEE hållbarhetsveckan arrangerades också tre lunchsamtal.

Mobilen mäter Umeåbornas resvanor

Hur påverkas Umeåbornas resvanor av vädret? Den frågan kan data från vår resvaneundersökning med appen TravelVu nu svara på. Genom att samköra väderdata med data från appen kan vi notera att hela 65 procent av cyklisterna väljer bort cykeln när höstvädret övergår till vinterväder. Resespåren ger en en ökad förståelse för hur Umeåborna väljer färdmedel och vilken typ av ärende de har med sina resor, vilket är en viktig grund när vi planerar för ett mer hållbart resande i Umeå.

Läs hela rapporten:

Nationell verkstad till Umeå

I november 2017 arrangerade projektet den årigt återkommande Nationell verkstad för hållbara livsstilar. Konferensen arrangerades i samarbete med Naturvårdsverket och är del i genomförandet av Den nationella verkstaden för hållbara livsstilar arrangeras som en del i genomförandet av FN:s ramverk för hållbar konsumtion och produktion, även kallat 10YFP. Se föreläsningarna i efterhand på vår konferenssida.

www.greenumea.se/verkstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer?

Blir du nyfiken på något av det vi har gjort? Vill du veta mer om våra erfarenheter och lärdomar får du gärna kontakta oss!

Läs mer om projektet Den koldioxidsnåla platsen

Logotyp Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Sidan publicerades