Tegsvägen har byggts om för fortsatt stadsutveckling av Teg
Tegsvägen har byggts om för att säkra delar av Teg mot översvämning vid framtida skyfall samt för att möjliggöra byggnation av nya flerbostadshus mellan Tegsvägen och Yrkesvägen. Arbetet är en del av den pågående stadsomvandlingen på Teg utifrån i stadsutvecklingsprogrammet "Innanför ringleden".
Nya bostäder byggs längs Tegsvägen
Tegsvägen byggdes om för att ge förutsättningar för nya bostäder som ska byggs vid Tegsvägen och för att vägen senare ska kunna ansluta till väg 503, eller Tegsesplanaden, i en plankorsning. Sänkningen av vägen är också ett steg i att säkra att dagvatten rinner till även så att risken för översvämningar i framtiden minskar. I kommunens dagvattenprogram beskrivs en helhetsbild av hur vi ska uppnå en hållbar dagvattenhantering där ett av målen i programmet är att minska risken för skador till följd av översvämningar.
Omvandlingen av Teg görs för att framtidssäkra Umeå
Umeå växer mot 200 000 invånare och på Teg pågår ett av de större stadsutvecklingsprojekten. När den sista etappen av ringleden runt Umeå är färdigbyggd tar Umeå kommun över europavägarna från Trafikverket. Väg 503/gamla E4 på Teg kan då byggas om till en modern stadsgata som ger mer utrymme för fotgängare, cyklister, kollektivtrafik, parker, grönska och fler bostäder. Den barriär som gamla E4 är mellan Öst- och Västteg försvinner och på sikt ska broar samt påfarter ersättas med plankorsningar. Det möjliggör en utveckling av Tegs centrum och de nya kvarteren ger plats för cirka 4 000 nya Tegsbor.
-
Kontakt
Jan Lundmark
projektledare, Umeå kommun/WSP
jan.lundmark@wsp.comFrågor gällande byggtekniska frågor
-
Kontakt
Katarina Gref
projektledare Gator och parker, Umeå kommun
katarina.gref@umea.seFrågor gällande stadsutveckling och gatuombyggnation