Vård- och omsorgsutbildning

Blodtrycksmätning

Vård och omsorg är en sektor som har stort behov av arbets­kraft. Som undersköterska eller motsvarande får du ett brett arbetsfält inom såväl offentlig som privat sektor.

Umevux är ett certifierat Vård- och omsorgscollege Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vilket betyder att vårdbransch och utbildning tillsammans skapar en kvalitetssäkrad utbildning där du får den kompetens som efterfrågas på arbets­marknaden. Elever som klarar en utbildning inom ett VO-College får diplom.

Information till dig som redan är elev finns här: Umevux Vård- och omsorg

Upplägg

Undersköterskutbildningen är på 1500 poäng, och det finns hos oss flera alternativ för hur du kan läsa utbildningen.

  • Du kan börja med att först läsa 800 poäng till vårdbiträde, du kan välja att stanna där eller fortsätta till undersköterska och du läser då de resterande 700 poängen. På undersköterskenivån väljer du sedan en vårdspecialisering inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, psykiatri eller funktionshinder.
  • Du kan också välja att börja med att först läsa 800 poäng till stödpersonal för arbete inom bl.a. funktionshinderomsorgen, du kan välja att stanna där eller fortsätta till undersköterska och läser då de resterande 700 poängen.

Mer information om de olika alternativen hittar du under "Om utbildningen" nedan.

Som en del av utbildningen ingår 9–15 veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande.

Studierna planeras utifrån dina tidigare kunskaper och erfarenheter, vilket kan valideras (bedömas och värderas), se Validering nedan. Utbildningen omfattar cirka 85 veckor på heltid.

Efter avslutad utbildning på 1500 poäng kan man ansöka om Skyddad Yrkestitel för Undersköterska hos Socialstyrelsen.

Behöver du stöd i dina studier kontaktar du Stödfunktionen

Om utbildningen

Vård- och omsorgsutbildningen leder till leder till jobbmöjligheter inom många olika områden, du kan efter avslutad utbildning arbeta som t.ex. undersköterska, stödassistent, personlig assistent m.m. inom många olika områden.

Studierna sker via vår internetbaserade lärplattform Google Classroom, så därför måste du ha tillgång till dator och ha datorvana. I kurserna kan det finnas obligatoriska föreläsningar, metodövningar och andra obligatoriska moment med lärare. Du har ett stort eget ansvar för dina studier och planerar själv in när du är med på obligatoriska moment, lämnar in uppgifter, skriver prov och hur länge du ska läsa kursen.

Validering inom vård- och omsorg

Som elev vid Umevux Vårdutbildning har du möjlighet att validera både din praktiska och/eller teoretiska kompetens inom vård och omsorg. När man validerar innebär det att att vi bedömer och värderar dina tidigare erfarenheter och kunskaper kopplat till utbildningen. Utbildningen kan på så sätt förkortas eller anpassas. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare för mer information.

Är du intresserad av att validera inom vård- och omsorgsutbildningen kan du göra en ansökan till vår Vård- och omsorgsutbildning, och i din ansökan fylla i att du har tidigare erfarenhet av Vård- och omsorgsuppgifter. På Vård- och omsorg har vi kontinuerlig antagning varje vecka mellan v.33 och v.24 med ett uppehåll över sommaren, men du kan ansöka när som helst under året.

Efter din ansökan kommer du då att få en länk på din mejl med en enkät, där du kortfattat får beskriva dina kunskaper, erfarenheter och eventuell tidigare utbildning, samt bifoga eventuella andra relevanta betyg och intyg. Du måste fylla i denna enkät för att kunna antas till valideringen.

Antas du till valideringen kommer du att få träffa en valideringslärare som du gör en valideringsplan tillsammans med. Efter eventuell validering har du vid behov möjlighet att läsa kompletterande utbildning hos oss.

Förkunskaper som behövs för att vara aktuell för validering Vård- och omsorg:

  • Du bör ha godkända betyg i lägst Svenska/Svenska som andraspråk grund nationell delkurs 4 eller motsvarande kunskaper,

samt minst ett av följande alternativ:

  1. Arbetslivserfarenhet inom vård- och omsorg, t.ex. äldreomsorg, personlig assistans, LSS eller liknande område
  2. Tidigare studier inom vård- och omsorg, naturvetenskap eller liknande
  3. Inhämtad erfarenhet från närliggande områden från självstudier, intresseorganisation, vård av anhörig eller liknande

Efter du fyllt i denna enkät görs en bedömning på om du är aktuell för validering inom vård- och omsorg.

  • Om du bedöms vara aktuell för validering kommer du att antas till orienteringskurs för validering. Du blir då kontaktad av en valideringslärare för vidare planering och information om utbildningsstart.
  • Om du INTE bedöms vara aktuell för validering kommer du att läsa vår Vård- och omsorgsutbildning som vanligt.

Om du läser vård- och omsorgsutbildningen via ingången Vårdbiträde läser du först kurserna på vårdbiträdesnivån, vilket ger dig en bred kompetens inom bland annat äldreomsorgen.

Vår utbildning ger dig en bred kompetens inom många typer av vård- och omsorgsarbeten. På vårdbiträdesnivån ingår det en APL inom äldreomsorgen. På undersköterskenivån får du sedan välja en vårdspecialisering inom det område som intresserar dig.

Du kommer att få en fördjupad kunskap inom flera områden.

Utbildningen till Vårdbiträde är på 800 poäng. Du kan sedan välja att fortsätta läsa till undersköterska och läser då ytterligare 700 poäng. Studierna planeras utifrån dina tidigare kunskaper och erfarenheter, vilket i vissa fall kan valideras (bedömas och värderas).

Efter slutförd utbildning på 1500 poäng kan du söka arbete inom många olika arbetsområden, t.ex. sjukhus, LSS-boende, korttidsboende, hemtjänst, vård- och omsorgsboende m.m.

Schematisk bild utbildning

Stöd och omsorg är en sektor som har stort behov av arbetskraft. Som utbildad stödpersonal får du ett brett arbetsfält inom stöd och omsorg.

Att arbeta som utbildad stödpersonal är ett passande yrke för dig som vill ägna dig åt att ge stöd och hjälp till människor i deras vardag. Du visar ett genuint intresse för andra människor och strävar efter att lära dig mer om olikheter samt hur du som anställd behöver agera och vara för att skapa en bra vardag för de du arbetar med.

Vår utbildning till utbildad stödpersonal ger dig kompetens för arbete inom bland annat funktionshinderomsorgen och socialpsykiatrin. Du kommer att få en fördjupad kunskap om olika funktionsnedsättningar och psykiatriska tillstånd, och hur du kan arbeta för att bemöta och stärka dessa individers förmåga att leva ett självständigt liv utifrån sina förutsättningar.

Utbildningen till utbildad stödpersonal är på 800 poäng. Du kan sedan välja att fortsätta läsa till undersköterska och läser då ytterligare 700 poäng. Studierna planeras utifrån dina tidigare kunskaper och erfarenheter, vilket i vissa fall kan valideras (bedömas och värderas).

Efter slutförd utbildning till Stödpersonal har du möjlighet att söka jobb på bland annat LSS-boende, korttidsboende, daglig verksamhet, boendestöd eller inom personlig assistans för barn, ungdomar och vuxna.

Efter slutförd utbildning på 1500 poäng kan du söka arbete inom många olika arbetsområden, t.ex. sjukhus, LSS-boende, korttidsboende, hemtjänst, vård- och omsorgsboende m.m.

Schematisk bild över utbildning

Korta video-intervjuer med några som arbetar inom vården

Här nedan finns några kortare intervjuer från de som arbetar inom vården. Här får du ta del av tankar och reflektioner kring valet av yrke, arbete, driv och råd till dig som är är intresserad av arbete inom vården.

Sidan publicerades