Stöd till anhöriga
Stödjer, hjälper eller vårdar du någon i din närhet som har en demenssjukdom?
Umeå kommun erbjuder olika former av stöd till dig som är anhörig utifrån din och din närståendes situation. Att stödja eller hjälpa en närstående kan på många sätt vara meningsfullt, men kan också vara svårt och kännas ensamt.
Som anhörig är du ett ovärderligt stöd för den som behöver hjälp, men det är lätt att glömma bort sig själv när man hjälper någon annan. För att underlätta och förbättra din situation samt förebygga ohälsa kan du själv behöva stöd. Stödet vänder sig till anhöriga vars närstående är vuxna och bosatt i eget ordinärt boende i kommunen.
Välkommen att kontakta anhörigkonsulenterna!
Är du ung och anhörig?
Demensjukdom drabbar inte bara äldre personer. En del befinner sig mitt i livet med arbete och familj när de får sin diagnos. Den här hemsidan vänder sig direkt till barn, ungdomar och unga vuxna med en demenssjuk förälder.
Ung anhörig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Svenskt Demenscentrum)
Tips och råd via mobilapp - Nollvision
Med ett personcentrerat förhållningssätt går det ofta att bemöta personer utan att använda åtgärder som är tvingande eller begränsande. Därför har Svenskt Demenscentrum tagit fram Nollvision som kan vara ett stöd vid bemötande i olika situationer. Appen är gratis att ladda ned och använda.
Nollvision - app Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Kontakt
Anhörigkonsulenter
090-16 69 00 anhorigstod@umea.seTelefontid:
Måndag, tisdag, klockan 10.00-11.30
Torsdag, klockan 13.00-14.30