Stäng

Inriktning 5

Aros

Aros en daglig verksamhet som vänder sig till personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. På Aros tränas förmågor för att klara arbetslivets basala krav och bli så självständig som möjligt utifrån deltagarens förutsättningar. Det kan till exempel vara att komma i tid till sitt arbetspass, arbeta med olika uppgifter och att träna på att vistas i sociala sammanhang. Det behövs inga förkunskaper och arbetsuppgifterna ska kunna passa de flesta.

Arbetsgrupper med olika arbetsuppgifter

Det finns olika arbetsgrupper på Aros där det ges möjlighet till meningsfull sysselsättning, gemenskap, delaktighet och förutsättning till bättre struktur i vardagen, vilket för många ger bättre livskvalité. Gemensamt för hela Aros är att de flera arbeten utförs på uppdrag, genom samarbete med kommunen, företag, intresseorganisationer och privatpersoner. Alla grupper ansvara för att hålla rent och städat i sina lokaler.

Grupp 7A: Deltagarna arbetar med diverse administrativa uppgifter. Det utförs hantverksuppgifter som att sy, virka, sticka och snickra. Även andra arbetsuppgifter som räkna pusselbitar eller utföra affischering finns. Andra arbetsuppgifter som kan vara tillfälliga utifrån uppdrag och beställning.

Film och foto: I gruppen arbetar deltagarna med exempelvis fotografering, redigering, inspelningar m.m. som varierar. Uppdragen omfattning och innehåll granskas så att de är rimliga att utföra utifrån gruppens deltagare och vad de kan utföra. Många uppdrag utförs utanför Aros lokaler, vilket kräver att deltagaren kan vistas och fungera i olika miljöer och sociala sammanhang, vilket kräver flexibilitet och samarbetsförmåga

Verkstad: På verkstaden arbetar deltagarna enskilt eller i mindre grupp i en verkstadslokal. Arbetsuppgifter i verkstadsgruppen är varierande exempelvis rivs böcker som återvinns till pappersmassa eller arbetar med enklare montering och demontering.

Mat, bak och inomhustrivsel: I gruppen arbetar deltagarna med hushållsuppgifter som bakning, diskning, städning och klädvård.

Trivselgruppen: Arbetsuppgifterna består av underhåll av lokaler som rengöring av ventiler, lister, lampor, ordentlig skurning av golv m.m. De utför även klädvård, åker och gör inköp till verksamheten, affischerar och andra uppgifter som behöver göras, både ute och inne. Arbetsuppgifterna är varierande och föränderliga, vilket kräver viss flexibilitet och samarbetsförmåga.

Servicegrupp Nydala: Arbetsplatsen ligger i anslutning till Nydalasjön inom ett inhägnat område med plats för virkesupplag, baracker, kapar och klyvare som krävs för verksamheten. Arbetet genomförs företrädesvis utomhus året runt. De flesta av uppgifterna är i samarbete och på uppdrag av Umeå fritid, en del uppdrag är till samfälligheter.

Aros Björken: Är för deltagare som har behov av att vistas i en lugnare miljö med mindre stimuli och intryck. Det kan vara känslighet för ljud, ljus samt social interaktion. För att möta deltagarnas individuella behov är antalet deltagare som vistas i lokalerna färre än i övriga grupper. Här finns förutom ett samlingsrum, flera mindre arbetsrum.

På Björken arbetas det att först skapa trygghet för deltagarna i vad som förväntas, förutsägbarhet i relationen till handledare och övriga personer i hur arbetsuppgifter ska utföras. Varje deltagare får en stund tillsammans med en handledare i början och slutet av arbetspasset. På så sätt kan uppgifter anpassas efter energi och mående och en utvärdering av hur det fungerat kan göras innan hemgång. Det finns möjlighet att prova på och skifta mellan olika arbetsuppgifter så som bakning, administrativa uppgifter, demontering, trä och textilt hantverk mm. Det utförs ibland legoarbeten i samarbete med olika arbetsplatser/föreningar.

Träffpunk Björken är en mötesplats i Aros Björkens lokal, för personer med psykisk ohälsa som önskar bryta isolering, integrera med andra utanför arbetet och ingå i ett socialt sammanhang. Det krävs inget beslut för deltagande.

Läs mer om Träffpunkt Björken

Fysisk miljö

Aros verksamhet är förlagd på Carlshem samt har sin servicegrupp på Nydala i anslutning till Nydalasjön. Deltagarna tar sig till och från sin dagliga verksamhet självständigt med buss, cykel, promenad samt färdtjänst.

Adress

Glimmervägen 7 A-B och 7 F.

Kontakt

Vid frågor om en specifik daglig verksamhet, kontakta enhetschef via Umeå kommuns växel: 090-16 10 00

Sidan publicerades