Bilar och andra fordon

Här kan du läsa om dina rättigheter när du stöter på problem vid ett bilköp eller tjänster som har med fordon att göra.

Det är konsumentköplagen som gäller när du köper bil från en bilhandlare. Om du upptäcker ett ursprungligt fel på bilen kan du kontakta bilhandlaren och klaga. Med ursprungligt fel menas att felet fanns redan när du köpte bilen men visade sig först senare.

Felet måste visa sig inom 3 år från köpet och du måste höra av dig inom två månader från upptäckten Klaga alltid skriftligt, via mejl eller sms.

Se till att vara påläst!

Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se hittar du mer information om vad som krävs för att du ska kunna klaga och vilka krav du kan ställa på bilhandlaren.

På webbplatsen finns också tips för andra problem som kan uppstå vid bilköpet, till exempel:

  • Bilen stämmer inte överens med annonsen
  • Leveransen är försenad
  • Du ångrar köpet
  • Problem med ägarbyte eller skulder efter köp

Fel och problem med bil från bilhandlare Länk till annan webbplats.

Är det fel på en bil du köpt av en privatperson har du inte samma rättigheter som när du köper från ett företag. Men du har ändå rätt att klaga. Kontakta helst säljaren via e-post.

Tänk på att:

  • I första hand gäller det du och säljaren har kommit överens om kring köpet, till exempel genom ett skriftligt avtal. Förhoppningsvis har du provkört bilen och tittat igenom både på utsidan och inuti innan köpet.
  • Har ni inte kommit överens om något särskilt gäller reglerna i köplagen. Köplagen ger inte lika starkt skydd som konsumentköplagen. 🚗

Se till att vara påläst!

Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se kan du läsa mer om vilka fel du kan klaga på, vad begreppet ”befintligt skick” innebär och vad du kan kräva av säljaren.

Fel på bil du köpt av privatperson Länk till annan webbplats.

Om hyrbilen är skadad när du lämnar tillbaka den kan du behöva betala för skadan. Håller du inte med om kravet på betalning ska du bestrida det. Det kan till exempel vara om du inte känner igen skadan eller om du kan visa att du har varit aktsam med bilen.

Det är inte okej för uthyraren att dra pengar från ditt kort utan att du har fått möjlighet att bestrida kravet. Då ska du skriva till uthyraren och klaga. Du kan också fråga om din bank kan hjälpa dig att göra en kortreklamation.

Se till att vara påläst!

Läs på innan du bestrider. På hallakonsument.se kan du läsa mer om när hyrbilsfirman kan kräva dig på pengar, vad som räknas som normalt slitage och vart du kan vända dig om det inte löser sig med firman.

På webbplatsen får du också många bra tips när du ska hyra bil.

Problem med hyrbilen Länk till annan webbplats.

Det är avtalet som avgör vilka rättigheter du har om något går fel när du leasar en bil. Har bilen skador när du lämnar tillbaka bilen ska du ersätta dem. Om det bara handlar om normalt slitage behöver du däremot inte betala någon ersättning till leasingbolaget.

Tänk på att det inte är bilfirman utan ett finansbolag som är din motpart i leasingavtalet. Bilfirman där du har hämtat ut bilen bara en leverantör åt finansbolaget.

Se till att vara påläst!

Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se kan du till exempel läsa mer om vad som räknas som normalt slitage, hur du gör om det blir fel eller skador på bilen under leasingperioden eller vad som gäller om leasinggivaren höjer avgiften.

Leasa bil på Hallå konsument Länk till annan webbplats.

Om verkstadens arbete är slarvigt gjort, har brister eller om resultatet inte motsvarar det ni kom överens om, ska du skriva till verkstaden och klaga. Detsamma gäller om verkstaden lät bli att avråda dig från en tjänst som du inte har haft nytta av. Tänkt på att du måste klaga inom två månader från att du upptäckte felet.

Se till att vara påläst!

Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se kan du läsa mer om hur du klagar och vad du kan göra om du och verkstaden inte kommer överens. På webbplatsen finns också råd om vad du kan göra om

  • verkstaden inte är klar i tid
  • verkstaden kräver för mycket betalt
  • bilen skadas på verkstaden.

Problem med bilverkstad på Hallå konsument Länk till annan webbplats.

Att hantera en felaktig parkeringsbot kan vara frustrerande, men det är viktigt att agera snabbt. Om du anser att parkeringsboten är felaktig, bör du kontakta utfärdaren för att klaga. För att undvika ett inkassokrav måste du ibland också betala boten i väntan på besked om din överklagan.

Se till att vara påläst!

Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se kan du läsa mer om skillnaden mellan felparkeringsavgift och kontrollavgift och vilka steg du bör ta för att överklaga.

Felaktig parkeringsbot på Hallå konsument Länk till annan webbplats.

När problem uppstår med hyra av parkeringsplats kan det handla om allt från kontraktstvister till otydlig information om villkor. Då är det viktigt att veta vilka rättigheter och skyldigheter du har som hyrestagare.

Se till att vara påläst!

Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se kan du läsa mer om vilka regler som gäller, hur du hanterar tvister och vad du kan göra om avtalet bryts.

Problem med hyra av parkering på Hallå konsument Länk till annan webbplats.

Har du fått en faktura för bilvärdering som du trodde var gratis eller som du inte ens har beställt? Då ska du bestrida fakturan. Företaget får inte ta betalt om det inte framkommer att tjänsten kostar pengar.

Se till att vara påläst!

Läs på innan du klagar. På hallakonsument.se kan du läsa mer om vad du ska göra om du får felaktiga fakturor, vilka regler som gäller, och hur du skyddar dig mot bedrägerier.

Problem med bilvärdering på Hallå konsument Länk till annan webbplats.

Fler tips om fordon på Hallå konsument

På Konsumentverkets webbsida Hallå konsument får du tips och råd inför köpet av din vara eller tjänst. Där hittar du också mer information om dina rättigheter när det blir fel.

Om bilar på Hallå konsument Länk till annan webbplats.

Mer information

Fler råd på nätet

Hallå konsument är Konsumentverkets nationella upplysningstjänst. På hallakonsument.se får du

  • tips inför köp
  • vägledning om köpet har gått fel
  • information om dina rättigheter som konsument

Gå till Hallå konsument Länk till annan webbplats.

Om du behöver mer hjälp

Ibland löser det sig inte även om du har läst på och gjort allt rätt. Då kan du utan kostnad kontakta en konsumentrådgivare på Umeå kommun för att få stöd och vägledning i nästa steg.

Kontakta en konsumentrådgivare

Sidan publicerades