Ung konsument
Här ger vi dig som är ung våra bästa tips om ekonomi och vad som gäller när du shoppar.
När du blir myndig får du fler valmöjligheter men också större ansvar, inte minst för din ekonomi. Tänk efter före så att du inte går med på några ofördelaktiga köpvillkor eller dyra lån. Verkar det för bra för att vara sant, så är det oftast så.
När du blir 18 år kan du ingå avtal, men läs avtalet noga. Annars är risken att du går med på villkor som kan stå dig dyrt längre fram.
Läs företagets avtalsvillkor innan du klickar i att du har läst. I vissa villkor ingår en prenumeration utan att du får reda på det innan köpet. Läs även det finstilta!
Se filmen som visar hur viktigt det är att läsa villkoren innan du skriver under för att inte bli lurad. Filmen visar ett socialt experiment och är skapad på uppdrag av Utbildningsradion UR.
Du kan unna dig fika och bio men se till att betala dina räkningar först. Gör gärna en budget så att du vet hur mycket du kan lägga på det du gillar varje månad och hur mycket du kan lägga undan för att ha råd med något längre fram.
Betala räkningarna först!
Det kan bli dyrt om du inte betalar en faktura. Se därför till att ha pengar kvar till dina fasta utgifter, till exempel mobilabonnemang och streamingtjänster – eller hyra och el när du har flyttat hemifrån.
Får du någon gång svårt att betala alla räkningar är det viktigast att du betalar hyra, el och mat. Kan du inte betala en räkning, ta kontakt med företaget som har skickat räkningen. Företaget kanske kan dela upp räkningen.
Läs mer på konsumentverkets webbplats
Så gör du en budget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svårt att betala räkningarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du ska inte vara rädd för att ta studielån. Det är en investering för din framtid. Studiemedel är till för dig som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola. Studielån kan hjälpa dig att välja ett arbete som du trivs med och som ger en stabil inkomst.
Läs mer om studielån på CSN.se
När du vill köpa något är det alltid bättre att spara först i stället för att låna till köpet. Låna till rätt saker! Lån med hög ränta gör att köpet blir dyrare än det skulle ha varit om du betalade direkt med pengar du har sparat.
Läs mer på Konsumentverkets webbplats
Låna pengar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Är det för bra för att vara sant så är det oftast det! Stanna upp och tänk efter före du slår till.
Läs mer på Konsumentverkets webbplats
Bluffar och bedrägerier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Är företaget seriöst? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dropshipping – 5 tips för att inte bli lurad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Minska risken att bli lurad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Är du missnöjd med köpet, prova höra av dig till företaget. Det är bra för både företaget, dig och planeten när vi ställer krav på att produkter håller måttet.
Konsumentverket har samlat information du behöver för att känna dig trygg som konsument. Du hittar till exempel vad som gäller kring reklamation, ångerrätt och företag som går i konkurs.
Läs mer på Konsumentverkets webbplats
Reklamera en vara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Reklamera en felaktig tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information om dina rättigheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Första gången
Som ung på väg ut i vuxenlivet är det kanske första gången du gör många saker? Oavsett om du ska skaffa bostad, köpa bil, teckna telefonabonnemang eller teckna försäkring är det alltid bra att vara förberedd och påläst. På Konsumentverkets webbplats finns många bra tips om vanliga köp:
Mobil med abonnemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Boende Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Försäkringar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Win-win för dig och planeten!
Det som är bra för din ekonomi är oftast bra för miljön och dina medmänniskor runt om på jorden. Certifierade produkter hjälper dig att välja rätt.
Lär dig mer om olika märkningar! Genom att välja certifierade produkter tänker du på att mänskliga rättigheter följs, att djuren mår bra och att tillverkningen inte förstör klimatet och barnarbete motverkas. Du bidrar till mer jämlikhet. Jämlika samhällen leder bland annat till mindre våld och kriminalitet och bättre hälsa hos befolkningen.
Fairtrade
Ett exempel på märkning är Fairtrade. På kooperativ och plantager som är certifierade får det till exempel inte förekomma barnarbete, tvångsarbete eller diskriminering. Vissa bekämpningsmedel är också förbjudna. För anställda på plantager betyder kriterierna att de anställda får en lön som minst ligger i nivå med landets lagstadgade minimilön.
Umeå kommun samarbetar med Fairtrade Sverige och är en så kallad Fairtrade City.

Konsumera hållbart
På www.konsumentverket.se får du fler tips på vad du kan själv kan göra för att konsumera mer hållbart.
Miljö och hållbarhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer information
Konsumentrådgivningen ger råd om konsumenträttigheter när du handlar från ett företag.
Budget- och skuldrådgivarna ger råd och stöd kring hushållsbudget, skuldsituationer och skuldsanering.