Stäng
Människor i stor sal framför två talare på en scen med ett bildspel i bakgrunden.

Ett välbesökt Umebrå forum fokuserade på tjejer i gängkriminalitet och nuläge kring nyrekrytering till kriminella nätverk.

Umebrå nyhetsbrev – oktober 2024

Terminen har dragit i gång som en höststorm och kommunens brottsförebyggande verksamhet är i full gång. Vi har nyss haft ett fullsatt Umebrå forum, och många samarbeten är pågående och i startblocken.

Fullsatt forum

Höstens Umebrå forum blev snabbt fullbokat, och Mimersalen på Elite Hotel var fylld till brädden. Alla nyfikna på vad som hänt sedan det förra Umebrå forum, då fokus var på det lokalt förändrade läget kring nyrekrytering av barn och unga till kriminella nätverk. Alla var enade om att vi tillsammans behöver kavla upp ärmarna för att motverka den negativa utvecklingen som polisen vittnade om.

Tjejer i gängkriminalitet

Första passet belyste tjejers och unga kvinnors roll i organiserad brottslighet. Polisen rapporterade att problemet kvarstår, med fortsatt rekrytering av barn och unga till gäng. Tjejer blir alltmer involverade, vilket ofta går obemärkt förbi. Vid Umeå universitet pågår nationell forskning för att öka förståelsen för tjejers roll i kriminella gäng. Kvinno- och tjejjouren i Umeå kopplade killars våld mot tjejer till gängkriminalitet, där våld är normaliserat. Det är viktigt att ge skydd och stöd till dessa tjejer för att hjälpa dem bryta med kriminaliteten och ta deras motstånd på allvar.

Mer om forskningsprojektet ”Tjejer i kriminella gäng” (umu.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsammans med förebyggande aktiviteter och åtgärder

Kommun och polis betonade vikten av samverkan i det förebyggande arbetet mot gängkriminalitet i det andra passet. Vi måste stå tillsammans, och båda parterna framhävde att ingen ensam aktör kan lösa problemet. Vi behöver samarbete och långsiktighet. Umebrå beskrev kommunens arbete med att intensifiera det förebyggande arbetet genom insatser från kommunens alla förvaltningar. Föreningen Företagarna i Umeå, tillsammans med Umebrå, lyfte näringslivets roll i att förhindra att unga hamnar i kriminalitet genom att erbjuda jobb och gemenskap. Initiativet om social sponsring syftar till att förbättra barns hälsa och välbefinnande. Föreningslivet är viktigt för att motverka utanförskap och skapa en meningsfull fritid för barn och unga. I höst bjuder Föreningsbyrån in till möten i några av Umeås stadsdelar för lokal samverkan om föreningslivets betydelse i det egna området.

Aktivitetsplan 2024 - Umeå växer tryggt och säkert (umea.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konkreta förslag och idéer

Under avslutningen av Umebrå forum kunde deltagarna skicka in svar om hur de och deras verksamheter skulle kunna bidra till att förebygga att unga locka in i kriminalitet. Konkreta och kreativa förslag kom in. Umebrå tar dessa till sig och tittar på vad vi kan utveckla för att ytterligare stärka det förebyggande arbetet i kommunen.

Fick du inte plats på Umebrå forum?

Se till att du har koll på när platserna till nästa Umebrå forum släpps. Prenumerera på nyheterna om det brottsförebyggande arbetet: Anmäl dig som prenumerant.

Möten – Lokal samverkan om föreningslivets betydelse

Hur kan vi tillsammans verka för att skapa trygghet i vårt område? Välkommen till samverkansmöten om föreningslivets betydelse. Föreningsbyrån, personal från fritidsgårdar, Umebrå, polisen, föreningar och andra aktörer medverkar vid möten i fyra områden i Umeå. Vid mötena diskuterar vi det lokala läget i respektive område.

Frågeställningar:

Vad har föreningslivet för betydelse för barn och ungas fritid? Vilka åtgärder kan vi arbeta vidare med tillsammans med för att Umeå ska växa tryggt och säkert?

Aktuella samverkansmöten

Umedalen Tisdag 15 oktober, klockan 18.30-21.00 i Muskötens festsal
Teg Måndag 21 oktober, klockan 18.30-21.00 i Teg Centralskolas matsal
Ersboda Måndag 4 november, klockan 18.30-21.00 i Ersängsskolans matsal
Ålidhem Måndag 11 november, klockan 18.30-21.00 i Södra Ålidhemsskolans matsal

Mer information och anmälan: Samverkansmöten: Umeå växer tryggt och säkert

Brottsförebyggande och tillitsstärkande samverkan med trossamfund

Vid Umeås brotts- och drogförebyggande råds (Umebrå) möte i slutet av september presenterade Simon Sorgenfrei en metod för samverkansstöd mellan trossamfund och myndigheter. Metoden ska skapa större tillit mellan kommun och religiösa civilsamhällsaktörer för att stärka det förebyggande arbetet.

Simon är bland annat professor i religionsvetenskap med inriktning mot studier av islam och sufism vid Södertörns högskola. Han arbetar vid Institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet (IMS).

Kommunen har sedan tidigare arbetat med samverkan med och mellan trossamfund, inte minst genom det interreligiösa rådet. Genom samarbetet med IMS kommer det förebyggande arbetet att stärkas ytterligare, genom höjd kunskap och en tydligare struktur.

– Vi behöver se bortom det religiösa, säger Tomas Wennström, ordförande Interreligiösa rådet. Vi måste se allt som förenar oss, inte minst vår omtanke om barnen och vår samsyn om att få växa upp i trygghet och samhörighet.

Bussreklam med budskapet: En relation fri från våld.

För att medvetandegöra problematiken med mäns våld mot kvinnor kommer några av Umeås bussar att se ut så här under vecka 47.

En vecka fri från våld – vecka 47

Arbetet för ett Umeå fritt från våld pågår ständigt. För att belysa och öka kunskapen kring problematiken deltar Umeå kommun i kampaj- och aktivitetsveckan En vecka fri från våld vecka 47 (18–24 november). Veckan sätter ljuset på det förebyggande arbetet mot mäns och killars våld, och för kvinnor och flickors rätt till ett liv utan våld. Veckan är ett initiativ skapat av organisationerna Unizon och MÄN.

I Umeå samordnar Länsstyrelsen Västerbotten alla aktiviteter och Umebrå bidrar med stöd från jämställdhetsutskottet.

Håll utkik och delta gärna i aktiviteterna som du hittar i Länsstyrelsen Västerbottens kalendarium senare i höst: lansstyrelsen.se/vasterbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konferens – Tillsammans för tidigt stöd och förebyggande arbete vid psykisk ohälsa oavsett diagnos

Hur kan vi förebygga och stödja barn och unga? Stärk din kompetens, delta i en kostnadsfri dag där frågorna Hur kan vi samarbeta för att ge rätt stöd på rätt nivå och i rätt tid till barn och unga med adhd-problematik? och Hur kan vi säkerställa att rätt kunskap används?

Torsdag 14 november 2024, klockan 10.00–15.00, i Regionens hus, Köksvägen 11B i Umeå.

Mer information och anmälan. , 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Anmäl dig senast 31 oktober. Dagen är kostnadsfri, lunch och fika ingår. Anmälan är bindande, uteblivet deltagande debiteras.

Podd – Shanazi hjältar

Mod är att våga se, höra och agera!

Hoshi Kafashi, grundaren av metoden Shanazi, har många års erfarenhet av arbetet kring hedersrelaterat våld och förtryck bland annat som sakkunnig rådgivare på nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck, verksamhetschef på skyddat boende, arbete med föräldraskapsstöd och handledare inom Motala kommun, där han bland annat kartlagt kommunens arbete.

Hoshi kafashi medverkar i P4 Gävleborgs podd: "Shanazi hjältar" vill rädda ungdomar från hederskultur - P4 Gävleborg | Sveriges Radio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du prenumererar väl på våra nyheter?

Anmäl dig som prenumerant så får du alla våra nyheter. Eller tipsa en kollega eller vän som är intresserad av det brottsförebyggande arbetet i Umeå kommun.
Anmäl dig som prenumerant!

Sidan publicerades