Aktuellt just nu

Mediekonferensen 2025

Mediedemokrati på folkbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Marskonferensen 2025

Marskonferensens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bildspel från webbinarium om fjärrlån 5 december 2024

Torsdag 5 december erbjöd vi ett webbinarium om fjärrlån. Nedan finns bildspelet, samt frågor och svar som kom i chatten, men inte hanns med under den avsatta tiden.


Det var länge sedan det gjordes en utredning om detta, så det finns ingen aktuell siffra som vi kan hänvisa till. Portokostnader för en försändelse enkel väg upp till 1 kg kostar i dagsläget (2024-12-05) 72 kronor med Adda:s avtal med PostNord. Till det kommer arbetstid, så mellan 200-250 kronor.

Får man ofta beställningar på samma titel, är det sannolikt mer ekonomiskt att köpa boken om det är möjligt.

Flera frågor har handlat om fjärrlån till Norge eller Danmark.

Biblioteken behöver inte skicka sina böcker utomlands, utan man får neka, men det går alldeles utmärkt att hänvisa eller remittera till Um.

Vi ser ibland att vi får beställningar på ungdoms- och mellanåldersböcker på engelska där vi bedömer att det är populära titlar som är lätta att köpa i Sverige, och inte särskilt dyra. Dessa böcker är eftertraktade och vi gissar att det ser likadant ut i resten av landet. Här kan man kanske överväga att börja bygga en egen samling i stället för att fjärrlåna.

Det ser olika ut i landet.

För Umeå stadsbiblioteks låntagare gäller max 10 samtidiga fjärrlån, men i chatten varierar begränsningarna från tio till fem eller tre.

Distansstuderande bör nog vända sig till "sitt" universitetsbibliotek. Tyvärr tycker många distansare att det blir för dyrt att skicka tillbaka böckerna samt de måste köa i samma kö som campusstudenterna.

Folkbiblioteken har nog en väldigt generös inställning till distansstuderande, men om ekonomin inte räcker till måste man se över sin policy.

Nej, det är inte aktuellt.

Umeå UB och Umdp har olika huvudmän och olika uppdrag.

Våra etiketter riskerar att skrivas med information från ert system om böckerna kommer i närheten av en RFID-platta. Om det har skett återlämnas inte boken i vårt system, med följden att ni fortfarande har lånet registrerat på ert bibliotek.

Vi vädjar till er att använda externa etiketter för utlån till era låntagare.

Hos Kungl. biblioteket finns en medvetenhet om folkbibliotekens ekonomiska belägenhet.

När vi ber om att materialet ska skickas tillbaka spårbart (dvs rek eller paket) är det för er egen skull, eftersom det inlånande biblioteket har ansvar för boken tills dess det står på hyllan igen. Vi har inte möjlighet att signalera i förväg varje gång det kan bli aktuellt, men ni kan ju ange på Libris-beställningen att ni inte intresserade av att beställa böcker som inte kan skickas tillbaka som vanlig post.

Vad är viktigast att tänka på vid fjärrlån?

  • Det är en demokratisk rättighet att skaffa information och bilda sig en uppfattning
  • Varje fjärrlånebeställning är ett inköpsförslag
  • Ha en generös hållning utifrån ditt biblioteks förutsättningar

 

Sidan publicerades