Vanliga frågor

Vi vänder oss till bibliotek. Enskilda låntagare hänvisas till sitt lokala bibliotek, som kan förmedla lånen till låntagaren.

Bibliotek kan göra beställningar i Libris fjärrlånerutin, per e-post (lc@umea.se), brev eller telefon.

Lånecentralens bibliotekskod i Libris är Um, depåbibliotekets kod i Libris är Umdp.

I lånecentralsuppdraget ingår också att förmedla lån och kopior från bibliotek utanför Sverige. Lån inom Norden kan oftast göras direkt från respektive bibliotek, men vi hjälper gärna till vid behov. Se Fjärrlåneguiden för arbetsgång och tips.

Vi lånar ut material ur två olika samlingar, sigel Um (Umeå stadsbibliotek) samt Umdp (Depåbiblioteket).

Umeå stadsbiblioteks (Um) mediesamling kan sökas i Minabibliotek.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Sveriges depåbiblioteks (Umdp) samling finns registrerad i Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Samlingarna är stora och nästan allting, inklusive skönlitteratur, kan fjärrlånas. I undantagsfall blir det inte hemlån utan läsesalslån på beställarbiblioteket.

Omlån görs på Minabibliotek.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så länge lånetiden inte gått ut. Fem omlån kan göras om inga reservationer finns.

Logga in med användarnamn och lösenord i högerspalten. Kontakta oss om du behöver inloggningsuppgifter!

Omlån kan också göras per e-post eller telefon.

E-post: lc@umea.se, telefon 090-16 33 72

Ja.

Alla inkommande fjärrlånebeställningar till Um betraktas som inköpsförslag. Vi kompletterar bibliotekens behov av litteratur genom våra inköp och vi köper även in material på efterfrågan. Nyinköp placeras på Umeå stadsbibliotek.

Inga inköp görs till depåbiblioteket. Sveriges depåbibliotek växer genom donationer.

Kontakta oss via epost (lc@umea.se), Libris eller telefon.

Inköpsförslag på språk som Mångspråkiga lånecentralen ansvarar för skickas till ib.ssb@stockholm.se.


Nej.

Enligt upphovsrättslagen (1960:729 16§) kan svenska offentliga bibliotek förmedla digitala fjärrlån av visst material per e-post mellan sig, men mottagande bibliotek får inte lämna ut den skannade artikelkopian i elektronisk form till beställaren/låntagaren.

Kopian måste skrivas ut och lämnas till låntagaren i pappersform. Bifogade filer ska raderas direkt efter att biblioteket gjort utskrift.

Ett undantag från 1 september 2024 - äldre ej upphovsrättsskyddat material

Fjärrlån från depåbiblioteket av material som är äldre än 100 år kommer om möjligt att ersättas av en digitisering från hösten 2024. När digitiseringen är klar får beställande bibliotek ett mejl med länk till boken. Mejlet kan vidarebefordras direkt till låntagaren via e-post eftersom materialet är fritt.

Digitiseringen av äldre efterfrågat material från Sveriges depåbibliotek genomförs till en början som en testverksamhet och kommer att utvärderas under 2025.

Vi förmedlar fjärrlån till folkbibliotek som önskar få hjälp med lån från länder utanför Norden och tar följande avgifter för det:

Lån från bibliotek utanför Norden: 200 kr/volym
Kopior från utomnordiska bibliotek: 75 kr/artikel

Lån inom Norden kan oftast göras direkt från respektive bibliotek, men vi hjälper gärna till vid behov. Se Fjärrlåneguiden Länk till annan webbplats. för arbetsgång och tips eller kontakta oss!

Sveriges depåbibliotek och lånecentral har ett statligt finansierat uppdrag placerat vid Umeå kultur.

Sveriges depåbibliotek och lånecentral är en av de nationella tjänster som KB finansierar som en del i det nationella samverkans- och utvecklingsuppdraget. Det nationella uppdraget syftar till att stödja den kompletterande medieförsörjningen med medier och kompetens.

Sidan publicerades