Vanliga frågor om fjärrlån

Vi köper det mesta, men inte allt. Vårt uppdrag är att köpa den smala litteraturen eller litteratur som biblioteken inte kan köpa via de upphandlade inköpskanalerna.

Vi har inga synpunkter på om ett bibliotek beställer ett fjärrlån trots att den egna boken är utlånad.

Det var länge sedan det gjordes en utredning om detta, så det finns ingen aktuell siffra som vi kan hänvisa till. Portokostnader för en försändelse enkel väg upp till 1 kg kostar i dagsläget (2024-12-05) 72 kronor med Adda:s avtal med PostNord. Till det kommer arbetstid, så mellan 200-250 kronor.

Får man ofta beställningar på samma titel, är det sannolikt mer ekonomiskt att köpa boken om det är möjligt.

Vi ser ibland att vi får beställningar på ungdoms- och mellanåldersböcker på engelska där vi bedömer att det är populära titlar som är lätta att köpa i Sverige, och inte särskilt dyra. Dessa böcker är eftertraktade och vi gissar att det ser likadant ut i resten av landet. Här kan man kanske överväga att börja bygga en egen samling i stället för att fjärrlåna.

Biblioteken behöver inte skicka sina böcker utomlands, utan får neka.

Det går alldeles utmärkt att hänvisa eller remittera till Um.

Det ser olika ut i landet.

För Umeå stadsbiblioteks låntagare gäller max 10 samtidiga fjärrlån, men ut i landet varierar begränsningarna från tio till fem eller tre.

Distansstuderande bör nog vända sig till "sitt" universitetsbibliotek. Tyvärr tycker många distansare att det blir för dyrt att skicka tillbaka böckerna samt de måste köa i samma kö som campusstudenterna.

Folkbiblioteken har nog en väldigt generös inställning till distansstuderande, men om ekonomin inte räcker till måste man se över sin policy.

Vad är viktigast att tänka på vid fjärrlån?

  • Det är en demokratisk rättighet att skaffa information och bilda sig en uppfattning
  • Varje fjärrlånebeställning är ett inköpsförslag
  • Ha en generös hållning utifrån ditt biblioteks förutsättningar
Sidan publicerades