Kulturnämndens stöd avseende Umeå växer tryggt och säkert
Ansökan samt bedömning och beredning sker löpande. Stödet går att söka från och med 7 januari 2025 och sista dag för ansökan är 1 december 2025. Handläggningstiden är upp till fyra veckor.
Umeå växer tryggt och säkert (UVTS) är ett brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkansarbete. Syftet är att möjliggöra gemensamma kraftsamlingar riktade mot specifika utmaningar som hotar Umeås sociala hållbarhet.
Med kulturnämndens UVTS-stöd vill vi samverka med kulturföreningar och studieförbund genom att stärka det arbete som redan görs för att unga ska ha en trygg och meningsfull fritid. Vi vill också stötta föreningar som, utöver sitt huvuduppdrag, vill ta ett större socialt och förebyggande ansvar, arbeta uppsökande och nå ut till barn och unga som ännu inte är aktiva i föreningar.
Om stödet
Föreningar och studieförbund kan söka stöd för att:
- Stärka sin kapacitet att rekrytera och behålla barn och ungdomar.
- Öka möjligheterna för fler barn och ungdomar att delta i förenings- eller kulturaktiviteter.
- Utforska och pröva nya sätt att nå barn och ungdomar.
- Utveckla nya verksamheter för att nå barn och ungdomar som står utanför föreningslivet.
Prioriteringar
Föreningens ansökan ska tydligt kunna härledas till det övergripande syftet med stödet. Förutom det kommer också följande punkter att prioriteras då vi bedömer ansökan.
- Ungdomsdelaktighet. Om barn och ungdomar är delaktiga i både planering och genomförande av aktiviteter.
- Samverkan. Om andra parter vill arbeta tillsammans med föreningen för att nå syftet med ansökan.
- Långsiktighet. Om ansökan sträcker sig över tid och har en tydlig idé om hur satsningen kan bli en del av den ordinarie verksamheten.
Vilka kan ansöka?
Ideella kulturföreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet i Umeå kommun och som är registrerade och bidragsberättigade i Umeå kommuns föreningsregister, samt studieförbund som har verksamhet i- och är berättigade för stöd från i Umeå kommun.
Så ansöker ni
Skicka in ansökan via boknings- och bidragssystemet. Ansökan samt bedömning och beredning sker löpande. Handläggningstiden är upp till fyra veckor. Sista dag för ansökan är 30 november årligen.
Ta gärna kontakt med Föreningsbyrån om din förening har en projektidé. Föreningsbyrån kan ge tips och råd angående ansökan.
Så redovisar ni stödet
Skicka in redovisningen via boknings- och bidragssystemet senast det datum som anges när stödet beviljas. Bifoga en ekonomisk rapport samt kvitton, fakturor eller annat underlag för att styrka utgifterna.
Varje år väljer vi ut ett antal föreningar för granskning. Om granskningen visar på brister i rapporteringen eller föreningens verksamhet kan vi fatta beslut om avdrag på stödet. Om en förening lämnar oriktiga uppgifter kan det medföra krav på återbetalning och att föreningen stängs av från stöd.
Villkor för att få stöd
För att vara aktuell för stödet ska ansökande ha varit registrerad som bidragsberättigad i Umeå kommuns boknings- och bidragssystem i minst ett år innan ansökan.
Insatsen ska vara riktad mot barn och ungdomar. Verksamheten som beviljas stöd ska bedrivas i en drogfri miljö.
Bidrag beviljas inte till:
- Löner.
- Aktiviteter, resor och studiebesök utanför Umeå kommun.
- Insatser med explicit partipolitiska eller religiösa syften.
- Ordinarie kostnader som redan finansieras av folkbildningsuppdraget.